2 verdachten die Salah Abdeslam oppikten na aanslagen, blijven aangehouden

De 2 verdachten die de voortvluchtige Salah Abdeslam oppikten na de aanslagen in Parijs blijven in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Van de 9 verdachten die gisteren werden opgepakt bij huiszoekingen in Brussel, zijn er 8 opnieuw vrijgelaten. Een persoon is aangehouden.

De twee mannen hebben bekend dat ze Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de aanslagen, in de nacht van vrijdag op zaterdag in Parijs zijn gaan halen, maar ze blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf.

Volgens hun advocaten werden de twee in de nacht van vrijdag op zaterdag opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen omdat hij autopech had. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Op de terugweg werden ze tot driemaal toe gecontroleerd door de Franse politie.

Over wat er gaande was in Parijs of wat Salah Abdeslam daar deed, zou er met geen woord gesproken zijn. Beide mannen ontkennen elke betrokkenheid bij de terreuraanslagen. Waar Abdeslam precies uit de wagen stapte, blijft voorlopig onduidelijk.

Beide mannen zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 129 moorden in een terroristische context.

8 personen opnieuw vrij

Van de 9 personen die gisteren werden opgepakt bij huiszoekingen in Brussel, zijn er intussen 8 opnieuw vrij. Een negende verdachte is door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij is in verdenking gesteld van deelname aan terroristische aanslagen en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dat brengt het totale aantal aangehouden verdachten op drie.

in Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Brussel en Jette vonden gisterenmorgen 6 huiszoekingen plaats in het onderzoek naar het vertrek naar Syrië van Bilal Hadfi, de jongeman die zichzelf opblies aan het Stade de France. Die huiszoekingen, bij vrienden en familieleden van Hadfi, zijn niet rechtstreeks gelinkt aan het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Er werden 7 personen opgepakt, van wie er 6 nadien werden vrijgelaten. De broer van Bilal Hadfi kwam deze namiddag tenslotte ook weer vrij. 

Eén huiszoeking, in Laken, gebeurde wel in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij werd één persoon opgepakt. Later op de dag gebeurden twee extra huiszoekingen in Jette en Molenbeek. Daarbij werd nog één persoon opgepakt. Eén van die twee personen is intussen ook vrijgelaten, voor de tweede is de periode waarin hij voor de onderzoeksrechter zou moeten verschijnen, verlengd met 24 uur.