"Fransen zijn zich bewust van eigen blunders"

In de strijd tegen terreur hebben de Franse diensten ook al een reeks hallucinante blunders gemaakt. België mag zich dan wel onaangenaam aangesproken voelen door de kritiek vanuit Parijs op onze diensten, "de Fransen steken vooral de hand in eigen boezem", zegt correspondent Frank Renout.

Het kwam bij de Belgen hard aan: de vingerwijzing van de Franse president François Hollande. Kort na de aanslagen verklaarde hij: "De aanslagen zijn bedacht en gepland in Syrië en georganiseerd in België". Buitenlandse media schuwden de sprekende koppen niet: "Brussel, Europese jihadihoofdstad".

De negatieve vibes richting België noopten het kabinet van premier Michel er zelfs toe om de Franse ambassadeur erover aan te spreken. "We waren erg stevig in die boodschap", zegt een Belgische vertegenwoordiger aan de Financial Times. "We ontkennen niet dat er een bron van radicalisering is in België. Maar Frankrijk moet ook zijn eigen problemen aanpakken."

De kritiek op België komt de Fransen goed uit, verklaart correspondent Renout. "Het is als een geschenk uit de hemel. Want het leidt even de aandacht af van hun eigen tekortkomingen."

"Potentiële jihadi's werkten op internationale luchthaven"

En die Franse tekortkomingen zijn niet min. Zo blijkt dat één van de terroristen die toesloegen in de concertzaal Bataclan al twee jaar gekend was bij de Franse veiligheidsdiensten. Toch kon hij nog probleemloos afreizen naar Syrië. "Niemand sloeg alarm. Ik verzin dit echt niet", aldus Renout.

Die ene terrorist was een voormalige buschauffeur. In Franse media deden na de aanslagen in Parijs meteen verhalen de ronde van grote radicaliseringsproblemen bij de RATP,  het openbaar vervoerbedrijf van de Franse hoofdstad. Het bedrijf zelf ontkent echter de aantijgingen.

"Maar wat nog hallucinanter is dan de verhalen bij het openbaar vervoer, is dat mensen met een Fiche S (Een dossier bij de Franse diensten over mensen die potentieel gevaarlijk zijn voor de staatsveiligheid, nvdr.) kennelijk op de luchthaven Charles de Gaulle werkten. Dé internationale luchthaven van Frankrijk en daar konden zij overal door met hun pasjes", vertelt Renout.

"Er wordt niet gespot met België"

De Fransen hebben dus duidelijk ook problemen en dat weten ze zelf ook. "Als het over de veiligheidsdiensten gaat, steken de Fransen de hand in eigen boezem", verzekert Frank Renout. "In Frankrijk weten ze ook zelf dat er gewone Fransen - geboren in de banlieues - onder de terroristen zitten en dat Frankrijk ook zijn bijdrage heeft geleverd aan de jihadigangers."

Dat België zich kennelijk aangesproken voelt door de kritiek uit België, is volgens Renout niet geheel terecht. "De uitspraken van de Franse politici over de Belgische link, zijn redelijk evenwichtig en de toon is niet heel erg negatief. Dat er ook iets mis is in België, wordt overigens in België zelf ook niet ontkend."

"Maar", zo besluit Renout: "De Fransen doen helemaal niet schamper over België en over Molenbeek. Ze kennen hier ook hun eigen problemen".