"Het was het meest spontane beeld dat in mij opkwam"

De Eiffeltoren in het vredesteken, die schets heeft iedereen het afgelopen weekend gezien en vaak ook massaal gedeeld. De man achter dat wijdverspreide beeld van solidariteit, is illustrator Jean Jullien. "Ik heb dat niet getekend om er voordeel uit te halen. Ik ben dan ook wat beschaamd om zoveel aandacht te krijgen voor iets wat uit een echte tragedie is voortgekomen."

De illustrator, die uit Frankrijk afkomstig is maar nu in Groot-Brittannië woont, vernam het nieuws van de reeks aanslagen in Parijs vrijdag op de radio, zo vertelt hij in interviews met The New York Times, CNN en Wired. "Het idee voor mijn tekening had ik na ongeveer een minuut klaar. Ik heb dan ook geen schetsen gemaakt. Het was een reactie: ik wilde iets met vrede -want dat is wat we nu nodig hebben- en iets met Parijs, wat dan de Eiffeltoren werd. Mijn tekening was een menselijke reactie, een reactie van een burger, in plaats van een reactie van een professionele tekenaar."

Jullien postte zijn tekening op zijn verschillende accounts op sociale media. Van daaruit werd de prent massaal gedeeld en geliket. Toen een (niet-officieel) Twitteraccount van Banksy de prent deelde, geloofden velen zelfs dat Banksy de tekenaar was. Maar dat deert Jullien niet. Hij wil dan ook geen faam nastreven met zijn tekening. "Het was voor mij puur een manier om te communiceren met de mensen die ik ken en om te tonen dat ik aan alle slachtoffers in Parijs dacht."

Echt trots op zijn tekening kan hij niet zijn. "Ik voel geen trots of blijdschap, want het zijn donkere tijden." Al is hij wel op een of andere manier tevreden dat mensen zijn tekening gebruiken. "Ik heb mijn tekening als het ware laten geboren worden, de tekening moet nu haar eigen weg gaan. Het is een tekening die nu een tekening voor iedereen is."

Dat zijn tekening al geprint wordt op T-shirts en gsm-hoesjes, deert hem niet. "Zolang de opbrengst maar naar het goede doel gaat. Hoe meer we kunnen doen met die simpele tekening, hoe beter."

Ook na de aanslag op Charlie Hebdo kroop Jullien in de pen

Meest gelezen