Agentschap Wegen en Verkeer gewapend tegen eerste vrieskou

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat paraat om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen ijsvrij te houden. De zoutvoorraad is tot het maximum aangevuld. AWV heeft ook automatische strooiers aangekocht, die op alle 322 strooitrajecten kunnen ingezet wordt. Dit weekend wordt de eerste vrieskou aangekondigd.

De strooidiensten beschikken deze winter over ongeveer 108.000 ton zout. Bovendien wordt dit winterseizoen ook een nieuwe zoutloods langs de E313 in Grobbendonk in gebruik genomen. Die loods heeft een voorraad van 4.600 ton zout als strategische buffer, aldus AWV.

Het agentschap heeft sinds vorige winter ook 42 nieuwe strooiers in dienst die automatisch kunnen strooien, op alle trajecten. "Met dit systeem wordt niet enkel de chauffeur begeleid door een gps-systeem, maar wordt ook de hoeveelheid zout en de strooibreedte automatisch aangepast aan de configuratie van de weg."

Het systeem is volgens het AWV kostenbesparend en beter voor het leefmilieu, omdat er efficiënt wordt gestrooid en het agentschap een goed zicht heeft op de benodigde strooimiddelen per traject. "Op die manier gaan er geen korrel zout verloren", aldus Ilse Luypaerts, woordvoerster van Wegen en Verkeer.

Winterprotocol

Wanneer gestrooid moet worden, staan binnen het AWV meer dan 100 medewerkers in voor de opvolging en coördinatie van de winterdienst. Aannemers staan in voor het effectieve strooien, met 322 chauffeurs voor de 322 strooitrajecten op de 1.500 kilometer aan snelwegen en de 5.400 kilometer aan gewestwegen.

Het AWV werkt tijdens de winter nauw samen met de Meteo Wing van Defensie. Ook blijft het winteractieprotocol actief. Dat is een intensieve samenwerking bij extreme winterse omstandigheden met onder andere de federale wegpolitie, de Vlaamse provinciebesturen, transportfederaties en automobilistenverenigingen.

Wegen en Verkeer meldt ook nog dat er tijdens de winter herstellingswerkzaamheden kunnen plaatsvinden voor schade aan het wegdek.