Alain Hubert geeft materiaal van basis Prinses Elisabeth terug

Poolreiziger Alain Hubert en zijn medewerkers zullen het materiaal teruggeven dat de voormalige expeditieleider eerder heeft gestolen op de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth op de Zuidpool. Het materiaal zal nu aan de Belgische bemanning op de basis worden overgemaakt, klinkt het.
INTERNATIONAL POLAR FOUNDATION/PHOTO R. ROBERT

Het materiaal was door de International Polar Foundation (Internationale Zuidpoolstichting, IPF) ter beschikking gesteld om een landingsbaan te bouwen op 60 kilometer van de basis. Maar Hubert heeft daar geen vergunning voor. 

Bovendien mag de poolreiziger al een tijd niet meer op de basis komen na beschuldigingen van gesjoemel. Toch was op bewakingscamera's te zien hoe hij het materiaal meenam. "Hij heeft de poolbasis geplunderd", vertelde bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) daarover gisteren.

Nu laat Hubert weten dat hij het materiaal zal teruggeven, nadat een rechter hem daartoe had gedwongen. Gezien die beslissing de veiligheid van zijn teamleden in gevaar zou brengen, vraagt Hubert om een noodevacuatie. De Belgische militairen kunnen het materiaal komen ophalen zodra Hubert en zijn team geëvacueerd kunnen worden, klinkt het in een persbericht van Hubert. Dat zou morgenochtend moeten gebeuren, als de weersomstandigheden dat toelaten.

De poolreiziger legt uit dat het "technisch onmogelijk is voor de evacuatie het materiaal aan de basis Prinses Elisabeth te geven", gezien hem de toegang tot de basis is verboden na een beslissing van justitie.

Op 21 oktober verbood de rechtbank van eerste aanleg in Brussel Hubert, voorzitter van de IPF, om zich naar de basis te begeven. Diezelfde rechtbank oordeelde gisteren dat Hubert en zijn medewerkers het materiaal moeten teruggeven, op straffe van een dwangsom van 150.000 euro per persoon en per inbreuk. De beslissing volgde op een klacht van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs.