De schedel van Winnipeg, de echte Winnie de Poeh

Fans van Winnie de Poeh kunnen hun hart ophalen. Een museum in Londen toont namelijk voor het eerst zijn schedel. Of toch die van de zwarte Canades beer waar A.A. Milne zich op baseerde voor zijn bekende tekenfiguur.

Winnie de Pooh heeft geen introductie nodig. Vele generaties kinderen zijn met de honingverslaafde gele beer opgegroeid en samen met zijn vrienden Janneman Robinson en Knorretje speelt hij de hoofdrol in tientallen boeken en films.

Wat velen misschien niet weten, is dat de tekenfiguur gebaseerd is op een echt exemplaar. Milne was namelijk een frequente bezoeker van de zoo van Londen, waar Winnipeg - of afgekort Winnie - te zien was. Een zwarte Canadese beer die ook het hart van Milnes zoon Christopher kon veroveren en zo de inspiratie bood voor de figuur Winnie de Poeh.

Het was de Canadese militair Harry Colebourn die de beer begin jaren 1900 kocht en meebracht naar Groot-Brittannië. Hij moest komen vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog en gebruikte haar in eerste instantie als mascotte. Het is ook hij die het dier de naam Winnipeg gaf, verwijzend naar zijn woonplaats. Toen de militair in 1914 naar de Franse slagvelden moest, gaf hij Winnie aan de zoo van Londen.

Winnie was er ontzettend populair, onder meer omdat ze zo tam was. Die populariteit bleef duren tot haar dood in 1934.

De schedel van het dier kwam uiteindelijk terecht bij het Royal College of Surgeons, die hem nu openbaar stelt. "Kinderen en volwassenen die het Hunterian Museum bezoeken, hebben nu de kans om meer te leren over de echte Winnie", zegt directeur Sam Alberti.

Voor de volledigheid: de naam Winnie kwam van de zwarte beer, de naam Poeh van een zwaan die de schrijver zag tijdens een vakantie.