Facebook start overleg met Privacycomissie na veroordeling

Facebook is gestart met overleg met de Belgische Privacycommissie om na te gaan hoe de beschikking van de Brusselse kortgedingrechter het best kan uitgevoerd worden zonder de veiligheid van de Facebookgebruikers in het gedrang te brengen. De kortgedingrechter verbiedt de sociaalnetwerksite om de browers van niet-leden van Facebook nog langer te registreren.
imago stock&people

Facebook werd voor de rechter gedaagd omdat het bedrijf ook niet-leden volgt en registreert. De Brusselse kortgedingrechter oordeelde op 9 november dat het bedrijf moet stoppen met de registratie van surfers die Facebook nooit de toestemming hebben gegeven om hen te volgen.

Facebook gaat in beroep tegen de beslissing, maar heeft ook een overleg opgestart met de Privacycommissie over hoe de beschikking van de kortgedingrechter kan uitgevoerd worden zonder de veiligheid van de Facebookgebruikers in het gedrang te brengen.

Dagelijks 400.000 pogingen om accounts te kraken

Het gebruik van de datr-cookie is volgens Facebook essentieel voor haar beveiligingsysteem, maar het is net dat type software dat onder vuur ligt. "De datr-cookie identificeert een browser, geen persoon, zodat we later kunnen nakijken of die browser te vertrouwen is", zegt Alex Stamos, Chief Security Officer, van Facebook.

"Als die browser bijvoorbeeld steeds gelinkt wordt aan een gebruiker en we merken dat die gebruiker zich plots aanmeldt met een totaal andere browser, in een ander land, in een andere taal, dan weten we dat we waarschijnlijk te maken hebben met een poging om een account over te nemen", aldus Stamos.

Wereldwijd krijgt Facebook naar eigen zeggen dagelijks te maken met ongeveer 400.000 pogingen om accounts te kraken. "De voorbije 7 dagen hebben we er 10.000 geteld in België, en in de voorbije 30 dagen waren het er zelfs 33.800."

Volgens Facebook beschermt de datr-cookie de Facebook-gebruikers ook tegen "scraping", waarbij de persoonlijke informatie van gebruikers gekopieerd wordt, bijvoorbeeld om nepprofielen op te maken, en tegen pogingen om bepaalde inhoud zoals video's of posts, te blokkeren door massale aanvragen.

Veiligheid Facebookgebruikers in gedrang

Als de Privacycommissie doorzet en het gebruik van de datr-cookie wil verbieden voor Belgische niet-leden van Facebook, zoals de beschikking van de kortgedingrechter oplegt, rijst er een probleem voor de veiligheid van de Belgische Facebook-gebruikers, aldus het bedrijf.

De Belgische Privacycommissie heeft de beschikking van de kortgedingrechter nog niet betekend en Facebook hoopt dat het niet zover komt. "We hebben hen een reeks technische argumenten voorgelegd om uit te leggen waarom die datr-cookie belangrijk is", zegt Richard Allen van Facebook Europe.

De onderhandelingen met de Belgische Privacycommissie gaan in de komende weken verder en Facebook hoopt tot een akkoord te kunnen komen. "Het is in ieder geval niet bedoeling de rechterlijke uitspraak naast ons neer te leggen", besluit nog Allen.