Frankrijk dient VN-ontwerp­resolutie in tegen IS

Frankrijk heeft in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie neergelegd tegen terreurgroep IS. Het land zoekt zo politieke steun om in Irak en Syrië tegen IS te vechten.
AP 2015

In het voorstel worden de recente terreuraanslagen van IS veroordeeld en wordt opgeroepen tot een verdubbeling en coördinatie van de inspanningen voor de strijd tegen terrorisme. Landen moeten de toestroom aan buitenlandse strijders in Irak en Syrië proberen stoppen en de financiering van terrorisme voorkomen. De Franse VN-ambassadeur Francois Delattre hoopt dat het voorstel zo snel mogelijk kan worden goedgekeurd.

Ook Rusland diende -na de vliegtuigcrash in de Sinaï- al een resolutie in waarbij werd opgeroepen tot samenwerking in de strijd tegen IS. Volgens de Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft maakt die tekst echter minder kans, omdat er verwezen wordt naar een samenwerking met de Syrische regering.