Jambon: "Er zijn nu vooral veel geruchten"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in "#1weeklater" gereageerd op de onrust die gisteravond in Brussel heerste. Zo waren er niet-bevestigde berichten dat Salah Abdeslam, de man die sinds de aanslagen van Parijs voortvluchtig is, te voet in onze hoofdstad gespot zou zijn. "Er zijn vooral veel geruchten."

Gisteravond is de Nationale Veiligheidsraad bijeengekomen, vertelt Jambon. "Zo waren er op Belgische bodem opnieuw verschillende huiszoekingen. Dan is het goed dat men 's avonds een stand van zaken opmaakt."

Op die vergadering werd beslist dat de inzet van het leger in Brussel wordt verhoogd en dat op gezag van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) die het dreigingsniveau op drie heeft ingesteld. "In Brussel zijn veel "manifestaties". Ik bedoel daarmee dat er veel plaatsen zijn waar veel volk geconcentreerd is."

Zijn de extra maatregelen een gevolg van Salah Abdeslam die in Brussel zou zijn gespot, zoals enkele media hadden bericht? "Er zijn veel geruchten en het is moeilijk om die geruchten te managen. De man is nog niet gevat, maar voor de rest kan ik niet veel details of informatie geven. We hebben maar één doel: dat het onderzoek slaagt. Laten we dat dan ook alle kansen geven."

Sint-Jans-Molenbeek

Wat de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek betreft, benadrukt de minister dat hij de problemen daar wil aanpakken met alle niveaus die bevoegd zijn. "We hebben de korpschef en de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek ontvangen, alsook de minister-president van het Brussels Gewest."

Wat moet er daar dan concreet op het terrein gebeuren? "De burgemeester heeft mij gezegd: "Wij weten niet wie er op ons grondgebied woont". Dat is dus de eerste opdracht voor de gemeente: de bevolkingsregisters aanvullen."

Uiteindelijk moet er volgens de minister een "allesomvattend plan" worden uitgewerkt. "Sint-Jans-Molenbeek moet er over vijf jaar anders uitzien. Maar ik herhaal: dat moet in samenspraak met alle niveaus gebeuren. We gaan de burgemeester niet aan de kant schuiven."

Veiligheidsdiensten

De minister verdedigde ten slotte zijn veiligheidsdiensten. "De kritiek op onze veiligheidsdiensten vind ik een beetje bij het haar gegrepen. Enkele maanden geleden, na de antiterreuroperatie in Verviers, waren ze nog voor de hele wereld helden. Nu zouden ze klunzen zijn."

Maar intussen is dat wel de perceptie van de wereldpers. "Ik begrijp dat de Franse president in de emoties onmiddellijk na Parijs een bepaalde communicatie heeft gedaan. Maar we zijn nu een week later, de realiteit zou moeten terugkomen."

De minister herhaalde overigens dat premier Charles Michel (MR) gisteren had aangekondigd dat het wettelijk kader in verband met het internet wordt aangepast zodat er ook daar sneller kan worden tussengekomen. "Dat wettelijk kader is momenteel het verschil tussen een anarchistische organisatie zoals Anonymous (die honderden Twitteraccounts van IS-strijders had geblokkeerd) en overheidsinstanties. Zeker wat Facebook betreft, zijn er op Europees en internationaal niveau al ontmoetingen geweest."