Mededeling Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van de organisatie Handen af van Venezuela tegen de VRT en journalist Mattias Tuyls ongegrond bevonden.

Het is journalistiek verdedigbaar om een beeld van Venezuela te schetsen aan de hand van getuigenissen van gewone Venezolanen en vanuit de ervaring van de journalist 20 jaar geleden en nu. De journalist kan ook aannemelijk maken dat zijn reportages gebaseerd zijn op feiten en onderzoeken, ook al noemt hij geen bronnen. Het is raadzaam om bronnen te vermelden, zeker wanneer gegevens onzeker of tegenstrijdig zijn. Maar dit doet niet af aan het feit dat de reportagereeks in grote lijnen een realistisch beeld geeft van Venezuela. Ook komen voor- en tegenstanders van het regime vrij evenwichtig aan bod.

De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.