Na aanslagen willen drie keer zoveel Franse jongeren bij het leger

Ruim drie keer zoveel jonge Fransen melden zich nu aan voor een job bij het Franse leger. Het Franse ministerie van Defensie heeft vandaag cijfers bekendgemaakt waaruit duidelijk wordt dat het patriottisme bij jongeren groot is.

Het recruteringsbureau van het Franse leger wordt overrompeld door massale aanmeldingen. "Dit hebben we nooit eerder meegemaakt", zegt woordvoerder van het Franse leger, Eric de Lapresle. Na de aanslag van januari op Charlie Hebdo en supermarkt Kosher heeft president Hollande beslist posten binnen het leger te behouden die hij eerder wilde afschaffen.

160.000 aanvragen dit jaar

Het CIRFA (Recruteringsbureau van het Franse leger) spreekt van een stijging van 30% van het aantal bijkomende vragen per telefoon of het internet. "Voor sommigen zijn de aanslagen een trigger, waardoor kandidaten kiezen voor een militaire carrière", zegt majoor Patrick Davos, hoofd van CIRFA. De Franse dienstplicht is sinds 1997 afgeschaft. Nu verwacht het leger een 160.000 aanvragen tegen eind 2015.