Nederlandse zanger Armand ("Ben ik te min") overleden

De Nederlandse protestzanger Armand is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van zijn nummer "Ben ik te min" uit 1967. Armand groeide uit tot een van de boegbeelden van de hippiegeneratie in Nederland en stond bekend als een groot liefhebber van cannabis.

Armand overleed aan de gevolgen van een lange ziekte in een ziekenhuis in Eindhoven, meldt zijn platenmaatschappij Top Notch.

Armand is de artiestennaam van Herman George van Loenhout. Hij speelde in verschillende kleine bandjes en debuteerde in 1965 met zijn solosingle "En nou ik". Twee jaar later brak hij door in Nederland en Vlaanderen met "Ben ik te min".

De zanger werd in de gespecialiseerde pers bejubeld als de Nederlandse Bob Dylan. Hij groeide uit tot een van de iconen van de hippiegeneratie in Nederland en was ook een fervent gebruiker van cannabis.

Het succes van "Ben ik te min" kon Armand niet meer herhalen, maar de voorbije decennia bracht hij een twintigtal albums uit, waaronder tien studioalbums en bijna evenveel compilaties.

Kleurrijke figuur protesteert tegen raketten

Armand liet zijn haren groeien en bleef zijn rood geverfde haren tot aan zijn dood koesteren. In de jaren 80 sloot hij zich aan bij het protest tegen de komst van kruisraketten in Europa. Hij schreef onder meer het nummer "Liever een Rus (in de keuken dan een raket in de tuin".

De albums van Armand zijn bekend om hun maatschappijkritische teksten die geïnspireerd zijn op de hippie-idealen. Zijn meest recentste album "Armand & The Kik" bracht hij in 2015 uit met de groep The Kik. Op de website van Armand stonden nog concerten aangekondigd voor de komende weken in ons land en in Nederland.

Meest gelezen