Parijzenaars hand in hand één week na de terreurhel

Heel Frankrijk, en in het bijzonder Parijs, stond vanavond stil bij de aanslagen van precies een week geleden. Met een minuut stilte en veel bloemen en kaarsen zijn de 130 dodelijke slachtoffers herdacht.

Het was om 21.17 uur vorige week dat de hel losbrak in de Franse hoofdstad: de eerste terrorist blies zichzelf op dat moment op aan poort H van het Stade de France. Om 21.25 begon de aanval op de cafés en restaurants in het 10e en 11 arrondissement. Een kwartier later vielen de terroristen binnen in concertzaal de Bataclan.

Op alle getroffen plaatsen zijn mensen vanavond samengekomen om de slachtoffers te herdenken. Sommigen in stilte, anderen maakten muziek en dansten om aan de terroristen te tonen dat ze geen schrik hebben om te feesten. Een caféhouder nabij de Bataclan deelde gratis bier uit. "Geniet ervan. Parijs is een feest", riep hij erbij.

Op Place de la République werd een minuut stilte gehouden en gaven mensen elkaar de hand om een ketting te vormen, onder grote politiebewaking. Ook op andere plaatsen in Frankrijk hebben mensen stilgestaan bij de aanslagen van vorige week, zoals in het voetbalstadion van Nice of in het centrum van Rennes.