Referendum over nieuwe Nieuw-Zeelandse vlag gestart

In Nieuw-Zeeland is vandaag het referendum gestart over wat mogelijk de nieuwe vlag wordt. De Nieuw-Zeelanders kunnen kiezen tussen vijf voorstellen: op drie van de vijf voorstellen is de varen, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland, te zien. Volgens de tegenstanders van de huidige vlag is die te veel gelinkt met Groot-Brittannië, de voormalige kolonisator. Tot 11 december kan de bevolking per post stemmen. In een tweede stemming, in maart, zal de winnaar van de stemming het opnemen tegen de huidige vlag.
De 5 mogelijke nieuwe vlaggen van Nieuw-Zeeland.

De hervorming is een van de zeer symbolische maatregelen die in september vorig jaar werd aangekondigd door eerste minister John Key. Na zijn duidelijke verkiezingsoverwinning had Key duidelijk gemaakt dat het tijd werd om de Union Jack van de Nieuw-Zeelandse vlag te halen, en een nieuwe te kiezen die duidelijk herkenbaar zou zijn als de vlag van Nieuw-Zeeland. Op basis van de peilingen is het echter niet zeker dat de premier in zijn verzet tegen de huidige vlag gevolgd wordt door zijn bevolking.

Vicepremier Bill English heeft de Nieuw-Zeelanders opgeroepen om hun mening te geven over de kwestie. "Het is een kans die zich maar eens in jullie leven zal voordoen. Heel weinig landen hebben hun burgers al gevraagd om de nationale vlag te kiezen."

Behalve de drie ontwerpen waarop de varen te zien is van de All Blacks, die zich onlangs nog tot wereldkampioen rugby kroonden, is er ook nog een ontwerp met de "koru", een symbool uit de Maori-traditie dat onder meer voor nieuw leven, kracht en vrede staat. Oorspronkelijk waren dat de enige ontwerpen, maar omdat die zo weinig mensen konden overtuigen, besliste de regering een vijfde voorstel te doen, dat de naam "Red Peak" kreeg. Dat toont twee driehoeken, in het rood en blauw, die gescheiden worden door een witte chevron.

Volgens de peilingen zal toch de vlag met daarop een zilveren boomvaren tegen een rood-blauwe achtergrond het halen. Bij de stemming in maart zouden twee op de drie Nieuw-Zeelanders zich uitspreken voor de huidige vlag. De eerste resultaten van het referendum worden verwacht tegen 15 december.

De huidige vlag van Nieuw-Zeeland: