Trump: "Registreer alle Amerikaanse moslims"

Laat alle moslims in de Verenigde Staten registreren. Met dat opmerkelijke voorstel doet de Amerikaanse miljardair Donald Trump menig wenkbrauw fronsen. Trump ligt nog steeds voorop in de peilingen voor de Republikeinse voorverkiezingen. Democrate Hillary Clinton en republikein Jeb Bush hebben zijn uitspraken veroordeeld.

"Dat is nodig, dat moeten ze doen", antwoordde Trump op de vraag van een NBC-journalist of hij ervoor was dat moslims zich verplicht zouden moeten registreren. Hij bevestigde daarmee eerdere uitspraken tegenover Yahoo News.

"Ik zou dat invoeren, absoluut", zei Trump. Over hoe dat concreet in zijn werk zou gaan, bleef hij vaag. Op de vraag of zijn voorstel te vergelijken was met de registratie van Joden in nazi-Duitsland, zei hij: "Aan u om me dat te zeggen."

"Dit is schokkende retoriek", twitterde de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. "Spreken van internering, sluiting van moskeeën, registratie van mensen, dat is slecht", liet Jeb Bush horen.