Van Overtveldt gaat douane zwaarder bewapenen

De douane krijgt extra bevoegdheden in de strijd tegen het terrorisme. Ze gaat actiever de binnengrenzen controleren, en wordt daarom zwaarder bewapend.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben nog maar pas beslist dat de buitengrenzen extra bewaakt gaan worden, of minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kondigt een initiatief aan om ook de binnengrenzen beter in de gaten te houden. Een hoofdrol daarin is weggelegd voor de douane, die "meestapt in de strjid tegen terreur', dixit de minister. 

"Men durft al eens vergeten dat onze douane wel degelijk politionele bevoegdheden heeft. We gaan die nu maximaal aanwenden in de strijd tegen terrorisme, en in de samenwerking met andere veiligheidsdiensten."

Dat betekent dat de douane verdachte voertuigen intensiever gaat bekijken. Omdat ze ook bijzondere controlebevoegdheden hebben - wapendracht, internationale achtervolging of huiszoekingen - zullen ze navenant bewapend worden. Dat  betekent dat ze mitrailleurs en zware wapens krijgen, "zodat ze even goed zijn uitgerust als hun collega-agenten", klinkt het op het kabinet.

De administrateur-generaal van de douane, grote baas Noël Colpin, vindt dat een goede zaak. "Striktere grenscontroles van goederen en personen zijn van groot belang." Hij wil ook dat de overheid blijft investeren in modern scan- en detectiemateriaal en het actualiseren van data-analyse, "zodat we een optimaal zicht hebben op het grensoverschrijdende goederenverkeer."