Vijftien jaar cel geëist voor Syriëronselaar Jean-Louis Denis

De federaal procureur heeft voor de correctionele rechtbank van Brussel een celstraf van 15 jaar geëist voor Jean-Louis Denis, bijgenaamd "le soumis" of de onderworpene. Hij staat terecht omdat hij verschillende jonge moslims ertoe zou hebben aangezet naar Syrië te gaan vechten.

Procureur Paule Sommers beschouwt Denis als leider van een terreurcel in Brussel. Ze baseert zich daarvoor op afgeluisterde telefoongesprekken en getuigenissen.

"Jean-Louis Denis heeft nooit verborgen dat hij de salafistische jihadistenbeweging aanhangt en dat hij vocht tegen diegenen die zijn ideologie niet delen. Hij was vastbesloten om het kalifaat op te leggen, in de eerste plaats aan de joden en sjiitische moslims", zei ze. Denis had ook banden met Sharia4Belgium.

Tegen Mickaël Devredt, bijgenaamd "Abu Rayan", eist de procureur een celstraf van twaalf jaar. Ook hij zou de terreurcel geleid hebben. Om dezelfde reden eiste Sommers nog straffen van tien en acht jaar voor respectievelijk Mohamed Khemir, bijgenaamd "De Tunesiër" en de vrouw van Denis.

Het proces gaat donderdag verder met de pleidooien van de verdediging.