Vilvoordse Syriëstrijder vrijgesproken voor foltering Jejoen Bontinck

Drie Vilvoordse Syriëstrijders zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 4, 6 en 7 jaar. Een vierde beklaagde die vlak voor zijn vertrek werd opgepakt, maar wel logistieke steun bood aan zijn vrienden die wel naar het front waren vertrokken, kreeg 4 jaar cel. Een van de beklaagden stond ook terecht voor de foltering van Jejoen Bontinck, maar werd daarvoor vrijgesproken.
Archieffoto Jejoen Bontinck

De drie jongeren vertrokken begin 2013 naar Syrië nadat ze onder invloed van Sharia4Belgium waren geradicaliseerd. Hun vertrek was goed  voorbereid. Zo huurden ze twee terreinwagens waarmee ze naar het front trokken en sloot een van hen een lening van 15.000 euro af bij de bank,  die nooit werd terugbetaald.

Een van de drie Syriëstrijders zat samen met Jejoen Bontinck op een trainingskamp en zou de Antwerpse Syriëstrijder hebben gefolterd, maar de rechter oordeelde dat daarvoor onvoldoende bewijs was

De hoofdbeklaagde in dit dossier trok twee keer naar Syrië vanuit
Vilvoorde en hielp verschillende andere Syriëstrijders met hun vertrek. Hij werd veroordeeld tot 7 jaar cel.

De twee anderen die met hem naar Syrië waren getrokken, kregen 4 en 6 jaar cel. Een van hen zit nog steeds in Syrië, waarop de rechtbank zijn onmiddellijke aanhouding beval. De vierde beklaagde kreeg 4 jaar omdat hij logistieke steun bood. Hij was van plan om mee te gaan naar Syrië, maar werd vlak voor zijn vertrek opgepakt in een andere gerechtelijk onderzoek. Volgens de rechtbank staat het vast dat hij een groot aandeel had bij de voorbereiden en zijn logistieke steun een belangrijke rol heeft gespeeld.