Werk van Rubens en Tintoretto gestolen in Verona

In het Museo di Castelvecchio in Verona zijn gisterenavond vijftien kostbare schilderijen gestolen, onder meer van de hand van Pieter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto en Andrea Mantegne. Het museum schat de buit tussen de 10 en de 15 miljoen euro.
foto di Valentino Cordioli

"Drie gewapende mannen zijn gisterenavond het Musea di Castelvecchio binnengedrongen", zegt correspondente Hedwig Zeedijk vanuit Italië. "Ze bonden de kassierster vast en dwongen de enige aanwezige bewaker mee te gaan naar de kunstzaal, waar de daders gericht vijftien werken hebben meegenomen."

Volgens de burgemeester van Verona Flavio Tosi werden er elf meesterwerken en vier andere schilderijen buit gemaakt. Het gaat om stukken van onder anderen Pieter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto, Pisanello, Jacopo Bellini en Andrea Mantega.

Het museum schat de waarde van de gestolen werken tussen de 10 en de 15 miljoen euro, maar dat is niet volgens iedereen even zeker. Zo bestaat volgens Ben Van Beneden van het Rubenshuis in Antwerpen enige twijfel over "Portret van een dame" van Rubens, een van de werken die gestolen is. "Dit is geen werk dat algemeen aanvaard wordt als een van Rubens. Alles hangt ook af van de kwaliteit en staat van het werk", zegt hij in "De wereld vandaag".

"De schilderijen zullen alleszins nooit verhandeld kunnen worden, daarvoor zijn ze wereldwijd te bekend", zegt Zeedijk. "Alles lijkt erop dat dit om een goed georganiseerde kunstroof gaat die in opdracht van iemand is uitgevoerd."