Zeker één Belg gestorven bij gijzeling in hotel in Mali

Bij de gijzeling in het Radisson-hotel in Bamako in Mali zijn verschillende mensen om het leven gekomen. De aanval is het werk van extremistische moslimgroeperingen. Volgens het Malinese leger zouden er 10 doden zijn, andere bronnen spreken van 18 tot 27 slachtoffers. Ook zeker één Belg liet het leven. De gijzeling is intussen afgelopen, maar mogelijk zitten er nog gijzelnemers binnen.

De gijzelnemers drongen rond 7 uur vanmorgen het luxehotel Radisson in Bamako binnen, volgens een bron bij de Malinese veiligheidsdiensten deden ze dat in een auto met een diplomatieke nummerplaat. Het hotel, dat zich in het centrum van de stad bevindt, telt 190 kamers en is populair bij diplomaten.

Op het moment van de gijzeling zouden 150 à 200 mensen in het hotel aanwezig geweest zijn. Malinese veiligheidsdiensten begonnen in de loop van de voormiddag met een bevrijdingsactie. Er vielen daarbij geregeld schoten. In de buurt van het hotel waren ook Franse en Amerikaanse special forces aanwezig.

Een Belg gedood

Het merendeel van de gijzelaars kon bevrijd worden. Rond 17.30 uur Belgische tijd waren er geen gijzelaars meer in het hotel.

Er vielen echter ook verschillende doden, hoeveel is nog niet helemaal duidelijk. Een Malinese legerkolonel spreekt over zeker 10 gevonden lichamen. Bronnen binnen buitenlandse veiligheidsdiensten hebben het over 18 doden. VN-blauwhelmen ter plekke zouden dan weer ongeveer 27 lichamen gezien hebben.

Bij de dodelijke slachtoffers is ook een Belg, een medewerker van het parlement van de Franse Gemeenschap. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft dat nieuws bevestigd. Van nog een andere Belg is nog niets geweten, vier anderen zijn wel in veiligheid.

Volgens de Malinese minister van Interne Veiligheid zijn ook zeker twee gijzelnemers gedood.

Al Qaeda in de Maghreb eist gijzeling op

De gijzeling werd in een brief aan de Mauritaanse krant Al-Akhbar opgeëist door Al Qaeda in de Maghreb en Al-Mourabitoune, zo meldt Le Monde. De twee groepen zouden samengewerkt hebben. De Amerikaanse diensten hebben in elk geval geen indicaties dat de terreurgroepen IS of Boko Haram achter de aanslag zouden zitten.

De president van Mali Ibrahim Boubacar Keïta onderbrak in de loop van de dag zijn trip naar Tsjaad en keerde terug naar Bamako.

Al een hele tijd onrustig

In Mali, in West-Afrika, is het al een hele tijd onrustig. Zo schoten leden van een militante islamitische beweging in maart vijf mensen dood in een restaurant. Een Fransman en een Belg kwamen daarbij om het leven.

Het noorden van Mali was in 2012 een tijdje in handen van extremisten die banden hebben met Al Qaeda. Er kwam een Franse militaire operatie in 2013 om de jihadisten te verdrijven, maar er bleven geregeld aanslagen plaatsvinden. Vandaag zouden nog 1.000 Franse soldaten in Mali aanwezig zijn. Ook de Verenigde Naties zijn in het gebied aanwezig.

Reisadvies

De Belgische overheid raadt al een tijdje af om naar Mali te reizen. "Belgen die in Mali verblijven, wordt aangeraden te allen tijde een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en openbare drank- en eetgelegenheden alsook andere plaatsen waar voornamelijk buitenlanders samenkomen, te vermijden. Gezien de veiligheidssituatie ter plaatse, worden Belgen van wie het verblijf niet onontbeerlijk is, afgeraden om naar Mali te reizen", zo klinkt het reisadvies.