"Een gesprekje, ietwat acteren, en ik had de job”

"Er is geen twijfel mogelijk dat de video van het lied een hit gemaakt heeft. Het lied mocht je dan wel van de eerste noot meepakken, toch moest je het eerst meerdere malen horen. En ik denk niet dat dat gelukt zou zijn, mocht de enorme impact van de video er niet zijn geweest", aldus Magne Furuholmen, een van de 3 leden van de Noorse popgroep a-ha op muziekwebsite Rolling Stone in mei 2010 over het megasucces van "Take on me", nu 30 jaar geleden. De video was een combinatie van levensechte beelden met getekende animatie en maakte van leadzanger Morten Harket een poster boy, die menig vrouwenhart deed sneller slaan. Ook dat van Bunty Bailey, net 20, die de "love interest" van Harket mocht spelen in de video, en, zo bleek al snel, ook daarbuiten.

Baily, die vooral als danseres in Londen haar kost verdiende, kwam eerder toevallig in de videoclip terecht, zo vertelde ze in juli 2013 op de blogsite Noblemania: "Ik werkte mee aan een tv-commercial, toen de kostuumverantwoordelijke liet vallen dat een zekere Steve Barron (filmregisseur die later bekend zou worden door "Teenage mutant ninja turtles", nvdr) op zoek was naar een nieuw meisje voor een videoclip. Ik was wel geïnteresseerd. Tijdens onze ontmoeting moest ik ietwat acteren voor hem, en dat was alles. Ik had de job."

"Ik was blij, maar ook niet meer dan dat. Ik had nooit gedacht dat de video zo’n succes zou worden, en nog steeds is, zoveel jaren later."

De opnames gebeurden in Londen, maar het duurde nog maanden vooraleer Barron het eindresultaat aan de muziekliefhebbers kon aanbieden. Vooral de rotoscoop-techniek die gebruikt werd, waardoor de bewegingen van bijvoorbeeld Harket geprojecteerd worden op een tekentafel, nam veel tijd in beslag. Baily: "Het resultaat was verbluffend. Dat Barron zo’n kunstwerk had afgeleverd!"

"Take on me" werd een wereldhit, met topnoteringen in onder meer Duitsland, de VS, Australië en Italië. Ook in Vlaanderen zou de plaat midden december 1985 de eerste plaats bereiken. De begeleidende video won op de MTV Video Music Awards in 1986 onder meer de prijs van "Best concept video" en "Most experimental video", maar die van "Video of the year" zag hij aan zich voorbijgaan. Winnaar werd daar "Money for nothing" van Dire Straits.

Tijdens de opnames werden Baily en Harket een koppel, tot spijt van de vrouwelijke fans van de groep: "Herkend werd ik vooral als ik op stap was met Morten. Maar dan waren het wel meisjes die met hem een praatje wilden slaan." Uiteindelijk liep hun relatie enkele jaren later op de klippen.

Bailey werkte later nog mee aan andere videoclips, zoals die voor "To be a lover" van Billy idol en "The wild boys" van Duran Duran. Een filmcarrière daarentegen kwam er niet.

De nu 51-jarige Bailey woont nog altijd in Engeland en heeft 2 zonen, bijna twintigers ("Die zijn heus wel onder de indruk van de video"). Contact met a-ha heeft ze al lang niet meer, "maar ik blijf er trots op dat ik van zo’n geweldig project heb mogen deel uitmaken."

Hier beneden kunt u Bailey zien tijdens "The Big Fat Quiz of the 80's". Midden september 2012 mocht ze daar de mysterieuze gaste zijn, die door de kandidaten geraden moest worden.

lees ook