"Geen details" over dreiging

Dreigingsniveau 4 betekent dat een concrete dreiging zeer nabij en ernstig is. Wat die dreiging specifiek is en tegen wie of wat gericht, meldt het OCAD niet. Duidelijk is wel dat alles kadert in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.
De voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam

Is er concrete informatie over een potentiële aanslag of is er een spilfiguur gesignaleerd? Daarover kan het OCAD - de instantie die het dreigingsniveau heeft verhoogd - niet communiceren. "De situatie wordt permanent gevolgd. Om de lopende gerechtelijke onderzoeken niet in het gedrang te brengen, kunnen we niet in detail communiceren", zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum. Later vandaag zal de regering wellicht wel meer details kunnen geven.

Feit is wel dat er nog steeds zeker een verdachte van de aanslagen in Parijs voortvluchtig is: Salah Abdeslam. Hij wordt in de opsporingsberichten omschreven als een gevaarlijk persoon. Hij wordt ervan verdacht mee te hebben geschoten op de terrassen van cafés en restaurants in Parijs. Na de aanslagen voerden twee mannen hem terug naar Brussel. Zij werden opgepakt; een van hen verklaarde dat hij Abdeslam aan het Koning Boudewijnstadion in Brussel had afgezet, de andere zei dat het in Molenbeek was.

Abeslam zelf is in elk geval nog steeds spoorloos. Donderdag waren er geruchten dat hij te voet zou zijn gespot in Brussel. "Er zijn veel geruchten en het is moeilijk om die geruchten te managen. De man is nog niet gevat, maar voor de rest kan ik niet veel details of informatie geven. We hebben maar één doel: dat het onderzoek slaagt. Laten we dat dan ook alle kansen geven", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) daarover gisterochtend op de radio.

De bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad hebben een duidelijke link met België: zeker vier van de daders woonden in België en de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud zou zelfs een beslissende rol hebben gespeeld. In het Brusselse zijn na de aanslagen al verschillende huiszoekingen gebeurd. In totaal zijn daarbij drie mensen aangehouden.