Aanwijzingen dat Abdeslam het werk in Brussel wil afmaken

De veiligheidsdiensten in ons land gaan ervan uit dat Salah Abdeslam, de Franse Belg die mee achter de terreuraanslagen in Parijs zit, alsnog in Brussel zijn terreurdaad wil voltooien. Dat leiden ze onder meer af uit nieuwe verklaringen van de vriend die hem vorige week zaterdag in Parijs oppikte. Het is alvast een van de redenen waarom het terreurniveau in Brussel verhoogd werd.

Hamza A. en Mohammed A. kregen vorige week zaterdag om 5 uur 's ochtends telefoon van Abdeslam, met de vraag om hem op te pikken in Parijs. Hij zei dat hij autopech had. De twee ontkennen dat ze op de hoogte waren van de gebeurtenissen in Parijs. "De radio stond niet aan", verklaarden ze. "We luisterden naar muziek."

Maar terwijl Hamza A. eerder verklaarde dat hij niets bijzonders had opgemerkt en dat er op de terugweg van Parijs naar Brussel enkel over koetjes en kalfjes was gepraat, zegt hij nu dat Abdeslam "extreem gespannen" was, "misschien zelfs bereid was om zichzelf op te blazen".

Bommengordel

Volgens Hamza A. had Salah Abdeslam geen wapens bij zich. Hij droeg wel een breed vest met daaronder mogelijk een bommengordel, maar die heeft Hamza A. niet gezien. Carine Couquelet, de advocate van Hamza A., vertelde aan de Franse zender LCI dat haar cliënt heel bang was omdat Abdeslam nogal bedreigend overkwam, erg nerveus was en liet verstaan dat hij zichzelf zou opblazen.

Het drietal werd drie keer tegengehouden voor een identiteitscontrole. Telkens mochten ze doorrijden. "Tijdens de controles leek Abdeslam zeer kalm", zegt Couquelet. Tijdens de rit zou er heel weinig gesproken zijn.

Enkele details van de verklaringen van Hamza A. en Mohammed A. komen wel niet overeen. Volgens de ene zetten ze Abdeslam af aan het Koning Boudewijnstadion, volgens de andere stapte hij 6 kilometer verder uit, in Molenbeek.

Voldoende grond voor verhogen terreurniveau

De nieuwe verklaringen waren voor de veiligheidsdienst echter voldoende om de terreurdreiging voldoende ernstig te nemen.

"Het gaat ook niet alleen over Salah Abdeslam. Er is ook informatie over andere verdachten, mogelijke terreurcellen, die net als in Parijs in Brussel aanslagen zouden willen plegen", aldus VRT-justitiespecialiste Caroline Vanden Berghe. "Om welke verdachten het gaat, weten we niet. Die informatie is onder meer afkomstig van buitenlandse veiligheidsdiensten."

Een ander belangrijk argument dat heeft meegespeeld bij het verhogen van het terreurniveau was het metronetwerk. Het openbaar vervoer is een doelwit, gaf premier Michel (MR) eerder deze week aan.

"Het metronetwerk in Brussel is een heel kluwen en er was gewoon onvoldoende politiecapaciteit om dat hele netwerk te bewaken. Er was gewoon een drastische beslissing nodig -het verhogen van de terreurdreiging- om het metroverkeer te kunnen stilleggen", aldus nog Vanden Berghe.