Acht arrestaties in Spanje in verband met Picasso-vervalsingen voor 160 miljoen

De Spaanse politie heeft twee bendes opgerold die voor 160 miljoen euro aan valse doeken van Pablo Picasso zouden hebben aangeboden. In Granada, in het zuiden van het land, zijn zes mensen opgepakt en vier doeken in beslag genomen. Bij de arrestatie van twee personen in Benidorm werd nog een Picasso-vervalsing geconfisqueerd. Beide bendes zouden onafhankelijk van elkaar geopereerd hebben.
Archieffoto

De arrestaties van de bendeleden dateren van vorige maand. De arrestanten, allen Spanjaarden, hadden de doeken volgens de politie per e-mail aangeboden aan galeriehouders en kunsthandelaren in heel Spanje. De belangstellenden kregen vervolgens de vermeende waardevolle werken te zien in erg eenvoudige hotelkamers of zelfs in een oude vrachtwagen. Zo liepen ze in de kijker, klinkt het.

Picasso-musea in Spanje en ook de Picasso Stichting in Málaga hadden al bevestigd dat alle vijf doeken niet echt waren, aldus de politie van de autonome gemeenschap Valencia. Of een van de bendes in het verleden al vervalste kunstwerken had verkocht, is voorlopig niet bekend.