Cultuurhuizen schrappen tijdelijk concerten en evenementen

Brusselse cultuurhuizen passen hun programmatie voor dit weekend drastisch aan. Verschillende concerten en voorstellingen worden afgelast. Onder meer het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 en SOUND/CHECK, de dag voor muzikanten en muziekcreatievelingen, in de Ancienne Belgique gaan niet door. Ook buiten Brussel worden concerten van André Rieu en Daan afgelast.

Hallyday trad met zijn "Rester vivant"-tournee gisteravond nog op in Paleis 12. Toen werd aan het publiek gevraagd een strikt minimum aan persoonlijke bagage mee te brengen en rugzakken thuis te laten. Gisteren gold ook nog dreigingsniveau 3. Dat niveau is intussen opgetrokken naar 4 voor het Brussels Gewest. Vandaar dat beslist is het concert van vanavond te schrappen.

Ook SOUND/CHECK dat vandaag zou doorgaan in de Ancienne Belgique is geannuleerd. "Dat hebben Poppunt & AB beslist na overleg met de politie en de lokale overheid, naar aanleiding van de verhoging van het terreurniveau naar niveau 4", luidt het in een persbericht. "Info voor ticketkopers volgt later."

De AB last ook de concerten af van Bring me the Horizon en Fidlar. Ancienne Belgique zoekt in overleg met de artiesten naar nieuwe concertdata. Islam Chipsy & Eek treden voorlopig niet op in de Beursschouwburg.

Ook Botanique en Kaaitheater schrappen voorstellingen

Ook concertzaal Botanique schrapt de 3 optredens die dit weekend op het programma stonden, net als de andere evenementen die daar dit weekend zouden doorgaan.

"We willen geen enkel risico nemen en zodoende de veiligheid van het publiek, de artiesten en het personeel waarborgen. We hopen, samen met de artiesten, snel, een nieuwe datum voor te stellen", zo klinkt het in een persbericht.

Ook het Kaaitheater annuleert de voorstelling UNTIL OUR HEARTS STOP van Meg Stuart/Damaged Goods & Münchner Kammerspiele. Wie tickets heeft gekocht of gereserveerd voor deze voorstelling, wordt hiervan op de hoogte gebracht.

Geen André Rieu in Hasselt

Ook het concert van André Rieu in de Ethias Arena in Hasselt is geschrapt. Dat heeft de violist en orkestleider zelf getweet. Aanleiding is de verhoogde terreurdreiging. Het optreden van vanavond wordt verschoven naar 27 februari.

Geen Daan in Vilvoorde

Zanger Daan zou vanavond optreden in CC Het Bolwerk in Vilvoorde, maar dat concert is afgelast. Op zijn Facebookpagina noemt de zanger het "de meest trieste aankondiging ooit". "Laat de positiviteit overwinnen", aldus Daan.

Andere evenementen in het cultureel centrum van de Zennestad gaan wel gewoon door, maar onder verscherpte veiligheidsmaatregelen. In Vilvoorde is, net als in het Brussels gewest, terreurdreigingsniveau 4 van kracht. Ook de intrede van Sinterklaas gaat daarom niet door.

Andere culturele evenementen of centra

  • De tentoonstelling "Train world" in Schaarbeek is gesloten.
  • Het Atomium in Brussel is gesloten.
  • De directie van BOZAR volgt de adviezen van de overheid en heeft besloten om het Paleis voor Schone Kunsten vandaag te sluiten voor bezoekers. De tentoonstellingen zijn gesloten en de andere activiteiten zijn uitgesteld naar een latere datum.
  • De Munt annuleert de voorstellingen van "Medúlla" vandaag. Mensen die een ticket gekocht hebben, nemen best contact op met MM Tickets.
  • Wetenschapsfestival "Je kun(s)t het in BRONKS wordt afgelast.
  • De Koninklijke Bibliotheek van België blijft het volledige weekend gesloten. Onder voorbehoud van verdere maatregelen opent de bibliotheek maandag om 9u opnieuw zijn deuren.
  • Het Koninklijk Circus schrapt de twee geplande voorstellingen van "La reine des neiges". Op woensdag 6 januari 2016 om 15 uur en 18 uur vinden inhaalvoorstellingen plaats. Rockopera "Hopes" is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Voor de andere evenementen verandert er voorlopig niets.