Italiaanse moslims verwerpen terreur: "Niet in mijn naam"

In Rome, Milaan en Genua zijn honderden moslims opgestapt uit protest tegen de recente terreurdaden in naam van de islam. "Niet in mijn naam", stond op tientallen spandoeken te lezen. De demonstranten hielden onder meer een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en Mali. "Wij nemen luid en duidelijk afstand van het misbruik van ons geloof door criminelen."

Ondanks de regen kwamen honderden mensen samen om hun afgrijzen te tonen over de recente terreuraanslagen in Parijs en Mali en blijk te geven van hun eensgezindheid als geloofsgemeenschap. In het centrum van Rome hielden de betogers halt op het Piazza Santi Apostoli om er een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs.

"Deze terroristische groeperingen creëren enkel haat tegen volkeren en religies", verklaarde Mustapha Hajraoui, de voorzitter van de Italiaanse moslimfederatie. "We zijn hier om "nee" te zeggen omdat ons geloof geen terroristisch geloof is, het is geen oorlogsgodsdienst maar een van vrede en samenleven." In Milaan kwamen ongeveer 500 demonstranten samen op het Piazza San Babila. Ze zongen "geen terrorisme", en hielden affiches op met leuzen als "terrorisme is een kanker", "wij zijn de vijand niet".

Een van de aanwezigen in Rome was Khalid Chaouki, een volksvertegenwoordiger van Marokkaanse origine van de Democratische Partij. Hij is sinds de aanslagen in Parijs verschillende keren bedreigd en krijgt sindsdien politiebescherming.

Net zoals in heel wat andere steden zijn ook in Rome en Milaan de veiligheidsmaatregelen sinds vorige week gevoelig verhoogd. Zowat 1,7 miljoen of 2 procent van de Italiaanse bevolking is moslim. In het verleden zijn er in heel het land incidenten geweest van geweld tegen moslims. Enkele rechtse politici hadden de Italiaanse moslims onlangs ook opgeroepen om hun afkeer over het moslimgeweld kenbaar te maken.