Jambon: "De dreiging is breder dan alleen Abdeslam"

De terreurdreiging in ons land zal niet zomaar voorbij zijn mocht de voortvluchtige Salah Abdeslam opgepakt of gedood zijn. De dreiging is breder dan alleen Abdeslam, gaf minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan in "De afspraak". "Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie."

De beslissing om het dreigingsniveau naar niveau 4 te verhogen komt er onder meer omdat de terreurverdachte Salah Abdeslam nog steeds voortvluchtig is én de man als bijzonder gevaarlijk wordt beschouwd.

Abdeslam is niet zomaar iemand, is minister van Binnenlandse Zaken Jambon duidelijk. "Hij was erbij in Parijs, om de klus te klaren. Waarom dat niet doorgegaan is, dat weten we niet, maar het was een man die bereid was tot een kamikazeopdracht."

Maar de terreurdreiging in ons land zal zeker niet voorbij zijn, mocht Abdeslam gevonden zijn, zo voegt de minister eraan toe. "Spijtig genoeg niet, het is een bedreiging die breder is dan alleen die figuur. Er wordt ook van meerdere dingen uitgegaan."

"Daarom ook dat die grote machtsconcentratie gebeurd is, daarom ook dat we de zaken van minuut tot minuut opvolgen. Het heeft ook geen zin om dat te verbergen. Er is een reële bedreiging, maar we stellen dag en nacht alles in het werk om aan die situatie het hoofd te bieden."

"Niveau 4 zolang het moet"

Eerder op de dag gaf Jambon al aan dat het dreigingsniveau "zolang als het moet" op 4 zou blijven. "OCAD maakt morgenmiddag een nieuwe analyse en daarna komen we opnieuw met de Nationale Veiligheidsraad bijeen", zei hij in de middaguitzending van "Het Journaal".

Volgens Jambon is de verhoging van het bedreigingsniveau tot het hoogste niveau geen eenvoudige beslissing geweest. "Dat is een beslissing geweest van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD). Dan is een hele machinerie in gang gestoken om de dreiging onder controle te krijgen."

De minister beseft dat zulke beslissingen de bevolking angst aanjagen. "Als je naar dreigingsniveau 4 gaat, dan is er iets aan de hand. Daar moet je niet flauw over doen. Maar er zijn ook de veiligheidsdiensten die erg alert zijn. Ik merk een ongelooflijke motivatie bij de politiemensen. En ja, er is voldoende capaciteit. Ja, we zijn in staat om die crisis te beheersen", zei Jambon zelfverzekerd.

Metro ook maandag dicht?

De vraag is of een dreigingsniveau van 4 lang vol te houden is, vooral met het oog op maandag wanneer de meeste mensen opnieuw beginnen te werken. "Ik besef goed dat de metro stilleggen ook wanneer het werkdagen zijn, gigantische consequenties heeft. Maar die beslissing of analyse maken we morgen. In theorie is het dus mogelijk."