Niveau vier is erg uitzonderlijk in ons land

Dreigingsniveau vier komt maar zelden voor in ons land. De laatste jaren heeft het hoogste niveau nog maar twee keer gegolden.
Archieffoto van extra bewaking aan het Joods Museum in Brussel

Tijdens de eindejaarsperiode in 2007 stond Brussel ook al eens onder niveau vier. Toen omdat de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi mogelijk ontsnappingsplannen had. Het verhoogde terreurniveau had toen een impact op de eindejaarsfeesten in de hoofdstad. Een maand lang stond het niveau toen op maximum.

Vorig jaar werd niveau vier afgekondigd op alle plaatsen waar joden samenkomen. Dat gebeurde na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, op 24 mei. Toen schoot Mehdi Nemmouche vier mensen dood. Een aanslag in naam van terreurgroep IS.

Het OCAD beslist

Het is het OCAD dat beslist of het terreurniveau in ons land wordt verhoogd of niet. Dat is een advies, waarover het OCAD nooit details mag geven.

De politici van ons land nemen akte van de beslissing. Zij gaan dan beslissen hoe en welke gevolgen er zullen gegeven worden aan de verhoging van het dreigingsniveau. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het inzetten van militairen.

Het OCAD is voluit het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Sinds 1 december 2006 maakt het evaluaties over de terroristische en extremistische dreigingen tegen en in ons land. Het doet dat op basis van inlichtingen die het krijgt van onder meer de Staatsveiligheid en de politie.