Noodtoestand uitgeroepen in Mali

De Malinese regering heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel geldt in het hele land en voor een periode van tien dagen, zo is meegedeeld na een bijzondere ministerraad die plaatsvond na de gewelddadige gijzelingsactie in het Radisson Blu-hotel in Bamako.

De noodtoestand moet de autoriteiten meer mogelijkheden geven om op te treden tegen voortvluchtige daders en eventuele medeplichtigen. Verder werden er ook drie dagen van nationale rouw aangekondigd, die ingaan vanaf maandag.

Intussen blijft het onduidelijk hoeveel slachtoffers de gijzelingsactie in het luxehotel heeft veroorzaakt. De VN-missie in Mali spreekt over 21 doden en drie zwaargewonden, bij andere bronnen loopt de teller op tot 27 dodelijke slachtoffers.

De actie is opgeëist door de jihadistische organisatie al-Moerabitoen, die stelt dat er gehandeld werd in samenwerking met al-Qaida in de islamitische Maghreb (Aqmi).