Tweede Belg omgekomen bij gijzeling in hotel in Mali

Bij de gijzeling in het Radisson-hotel in Bamako, in Mali, is een tweede Belg omgekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigd tijdens de persconferentie over de verhoging van het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest. Gisteren was er melding van één Belgische dode, een 39-jarige ambtenaar van het parlement van de Franse Gemeenschap.

Meer informatie over de tweede Belgische dode is er niet. De gijzeling gisteren werd in een brief opgeëist door Al Qaeda in de Magreb en Al-Mourabitoune. Beide groeperingen zouden samengewerkt hebben.

150 à 200 mensen werden gegijzeld in het Radisson-hotel. De Malinese veiligheidsdiensten ondernamen een bevrijdingsactie waarbij geschoten werd. Alles samen zijn er zeker 19 doden, onder wie drie Chinezen, twee Malinese soldaten, een Amerikaan en zes Russen, gevallen in Mali. De Russen waren werknemers van de Russische luchtvaartmaatschappij Volga-DNEPR. Zes Belgen bevonden zich in het hotel. Vier van hen werden in veiligheid gebracht, de andere twee lieten dus het leven.

Intussen is in Mali de noodtoestand voor tien dagen afgekondigd en volgen drie dagen van nationale rouw. President Ibrahim Boubacer Keita belooft al het mogelijke te doen om het terrorisme te "ontwortelen". Zowel de Amerikaanse president Barack Obama als zijn Chinese collega Xi Jinping hebben de gijzeling veroordeeld.

Speurtocht naar drie verdachten

Ondertussen zijn de Malinese veiligheidsdiensten actief op zoek naar drie verdachten die betrokken zouden zijn bij de gijzelingsactie. "We zoeken actief drie verdachten die betrokken zouden kunnen zijn in de aanval van vrijdag op het Radissonhotel", zei een anonieme bron die deelneemt aan het onderzoek. 

Er werden geen verdere details vrijgegeven om het onderzoek niet in gedrang te brengen. Het hotel is momenteel "volledig onder controle". President Boubacar Keïta wordt zaterdag ter plaatse verwacht, zei een Malinese politiebron.