Verschillende landen passen reisadvies voor België aan

Meerdere landen hebben hun reisadvies voor België aangepast. Centraal daarin steeds de oproep om plaatsen waar veel mensen komen te mijden in het Brussels Gewest, waar het dreigingsniveau werd verhoogd naar vier, het hoogst mogelijk niveau.
© BEW Authors - www.belgaimage.be

"Bent u in Brussel? Vermijd plaatsen waar veel mensen komen, zoals bijvoorbeeld winkelstraten, musea, etc.", zo staat bijvoorbeeld in het aangepaste reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. "De metro en pre-metro rijden tot nader bericht niet. De situatie wordt door de Belgische autoriteiten van dag tot dag bekeken. Blijf op de hoogte en volg dan de berichten van de lokale autoriteiten op."

Een gelijkaardig geluid bij Buitenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk. Dat wijst erop dat het hoogste dreigingsniveau betekent dat "de dreiging van een terroristische aanval ernstig en zeer nabij" is. "Mensen moeten plaatsen vermijden waar veel volk bijeenkomt, in het bijzonder in het Brussels Gewest, inclusief concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, het openbaar vervoer en drukke shoppingcentra", zo staat in het reisadvies voor België.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland roept reizigers op grote mensenmassa's in het Brussels Gewest te vermijden. Het vraagt mensen ook om "zich op het openbare domein met verhoogde oplettendheid en waakzaamheid te bewegen", en steeds de aanwijzingen van de Belgische ordediensten op te volgen.

Ook Frankrijk geeft gelijkaardige richtlijnen mee, en vraagt bovendien "om geen geruchten te verspreiden", zoals ook in de aanbevelingen van het Crisiscentrum in België staat.