Vijf doden bij kamikaze-actie in Kameroen

Nabij Fotokol, in het uiterste noorden van Kameroen hebben vier vrouwelijke zelfmoordterroristen zichzelf opgeblazen. Daarbij zijn vijf burgers, onder wie een dorpshoofd, omgekomen. De regio wordt geregeld geteisterd door het geweld van de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Een eerste kamikaze bracht haar bommengordel tot ontploffing in de woning van het dorpshoofd van Leymarie, nabij Fotokol en de Nigeriaanse grens. Het dorpshoofd en vier van zijn familieleden kwamen om, bevestigde Midjiyawa Bakari, de gouverneur van de provincie Extrême-Nord.

Drie andere kamikazes die op hetzelfde ogenblik de stad Fotokol wilden binnendringen, werden tegengehouden door enkele burgerwachten en bliezen zichzelf op. Daarbij vielen geen doden, wel een tiental gewonden.

Volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten waren de daders jonge meisjes van ongeveer 15 jaar. De gouverneur benadrukte dat het leger zeer snel ter plaatse was. "Van bij de eerste explosie, hebben onze soldaten in Fotokol in de lucht geschoten. Ongetwijfeld heeft dat de drie andere kamikazes ontmoedigd."

"Nieuwe strategie Boko Haram"

Nog volgens de gouverneur is het de eerste keer dat er een kamikaze-actie plaatsvindt in het gezagsgebied van een stamhoofd. "Wij denken dat Boko Haram van strategie aan het veranderen is. Wij hebben namelijk drastische maatregelen genomen om belangrijke doelwitten voor kamikazes -scholen, markten, moskeeën en drankgelegenheden- te beveiligen."

In Fotokol gebeuren regelmatig aanslagen door Boko Haram. Voor de in Nigeria gestationeerde terreurorganisatie is het grensgebied maar een steenworp verwijderd. In juli alleen al kwamen meer dan 100 mensen om bij een twintigtal aanslagen van Boko Haram.