Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek gaat naar Netsky

Netsky krijgt dit jaar de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek. De jury beloont Boris Daenen omdat hij "een jonge talentvolle muzikant is, die internationaal zeer sterk scoort met hedendaagse drum 'n bassgeluiden en tevens met een sterke liveshow". Hij krijgt 12.500 euro. De officiële huldiging is uitgesteld door de terreurdreiging.
Sven Michiels - Photography

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zou de prijs normaal vanavond uitreiken op SOUND/CHECK van Poppunt in de AB in Brussel. Dat evenement voor muzikanten en muziekcreatievelingen, is door de verhoogde terreurdreiging echter afgeschaft. Het kabinet van Gatz laat weten dat er een nieuwe datum wordt gezocht om laureaat Netsky op gepaste wijze in de bloemetjes te zetten.

Netsky werd op 21-jarige leeftijd door radiozender Studio Brussel verkozen als beste Belgische dj en won al tal van awards. Hij was onder meer te zien op Tomorrowland, Dour, Lowlands en Rock Werchter. Het is de eerste keer dat de Cultuurprijs voor Muziek naar iemand uit de dance scene gaat.

"Ons land is traditioneel sterk in de elektronische muziek en de jury beschouwt deze prijs dan ook als een erkenning van het belang van de dance in de nationale popmuziek", zo staat te lezen in een persbericht.

"Boris Daenen - ofwel Netsky - is een fenomeen in de dance scene", aldus minister Gatz in een reactie. "Op en top Belgisch, maar met een ongelooflijke wereldwijde uitstraling. Met zijn opzwepende muziek krijgt hij hele zalen, pleinen en festivalweides aan het dansen, vanaf de eerste noten."