Wat zijn de gevolgen van dreigingsniveau 4 in Brussels Gewest?

Het dreigingsniveau in het Brussels Gewest is opgetrokken tot niveau 4. Wat zijn de gevolgen daarvan? Een (evoluerend) overzicht.

Openbaar vervoer

 • In Brussel blijven alle (69) metro- en premetrostations dicht. Er is dus geen metro- en premetroverkeer mogelijk in Brussel. "Dat is een voorzorgsmaatregel op politiebevel", reageert MIVB-woordvoerster An Van Hamme. "Bovengronds rijden onze bussen en trams wel, al heeft de voorzorgsmaatregel wel een invloed op een tiental tramlijnen die raken aan een premetrostation." Volgens de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) blijft het metro- en premetroverkeer tot zeker zondagmiddag 15 uur geschorst. Er zijn zondag wel twee pendelbussen ingezet: pendelbus 7-25 tussen Pétillon en Meiser en pendelbus Vooruitgang-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord (3-7-25-55)
 • In het treinstation Brussel-Schuman stoppen zaterdag en ook zondag tot 15 uur geen treinen, omdat het metrostation Schuman op politiebevel werd afgesloten. Reizigers die in de buurt van Schuman moeten zijn, kunnen terecht in de omliggende stations, zoals Brussel-Luxemburg. Voor de rest zijn er geen aanpassingen in de treinregeling. De NMBS volgt de situatie wel op de voet.

(Culturele) activiteiten, evenementen en monumenten

 • De tentoonstelling "Train world" in Schaarbeek is gesloten.
 • Het Atomium in Brussel blijft het hele weekend gesloten.
 • Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel blijft dit weekend dicht.
 • De voetbalmatchen Lokeren-Anderlecht (zaterdag) en Moeskroen Peruwelz-Charleroi (zondag) gaan niet door. Alle andere duels in eerste klasse, zeker die van zaterdag, werden wel gespeeld. In tweede klasse gaat de wedstrijd White Star Brussel-Coxyde niet door. Een volledig overzicht vindt u hier.
 • Aan alle 19 Brusselse gemeenten vraagt het Centrum ook om alle grote evenementen te annuleren. De Brusselse overheden hebben ook gevraagd om alle markten en sportwedstrijden af te blazen.
 • In de Ancienne Belgique is SOUND/CHECK, een dag voor muzikanten en music creatives die zaterdag zou doorgaan, geschrapt. Ook de concerten die zondag gepland stonden, zijn geannuleerd. Het gaat over de concerten van Bring me the Horizon en Fidlar in AB en Islam Chipsy & Eek in de Beursschouwburg. Voor de concerten van volgende week is er nog geen beslissing genomen.
 • Concertzaal Botanique schrapt alle optredens en evenementen die dit weekend op het programma stonden. Concerten worden verplaatst naar een latere datum.
 • Het concert van Johnny Hallyday zaterdagavond in Paleis 12 op de Heizel wordt eveneens geschrapt.
 • De Munt annuleert zaterdag de voorstellingen van "Medúlla". Mensen die een ticket gekocht hebben, nemen best contact op met MM Tickets.
 • De cinema's Kinepolis, UGC en Stockel zijn gesloten in Brussel.
 • Technopolis, coördinator van de Dag van de Wetenschap, meldt dat de organisatoren van de activiteiten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die activiteiten zondag zullen annuleren. De andere activiteiten in Vlaanderen gaan door zoals gepland.
 • In de Vlaams-Brabantse stad Vilvoorde is de intrede van de Sint afgelast. Ook het optreden van DAAN gaat niet door.
 • Het optreden van André Rieu in de Ethias Arena in de Limburgse stad Hasselt is dan weer verschoven naar 27 februari.
 • De voorstelling "Until our hearts stop" van Meg Stuart/Damaged Goods & Münchner Kammerspiele van zaterdagavond in het Kaaitheater wordt afgelast. Wie een ticket kocht of reserveerde, wordt op de hoogte gebracht.
 • De directie van BOZAR heeft besloten om het Paleis voor Schone Kunsten het hele weekend te sluiten voor bezoekers. De tentoonstellingen zijn gesloten en de andere activiteiten zijn uitgesteld naar een latere datum.
 • De Koninklijke Bibliotheek van België blijft het volledige weekend gesloten. Onder voorbehoud van verdere maatregelen opent de bibliotheek maandag om 9 uur opnieuw zijn deuren.
 • Het Koninklijk Circus schrapt de twee geplande voorstellingen van "La reine des neiges". Op woensdag 6 januari 2016 om 15 uur en 18 uur vinden inhaalvoorstellingen plaats. Rockopera "Hopes" is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Voor de andere evenementen verandert er voorlopig niets.
 • In het Vlaams Parlement zijn alle activiteiten geschrapt. Het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, blijft alvast zaterdag gesloten, aldus woordvoerder van het Parlement Jaume Duch.
 • In de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe zijn het cultureel centrum en de bibliotheek gesloten.
 • In de Brusselse gemeente Ukkel blijft naast het cultureel centrum en de bibliotheek ook het zwembad dicht.
 • Aan de cafés op het Sint-Goriksplein en tussen de Beurs en Plattesteen heeft de Brusselse politie aangeraden om de deuren te sluiten. Van een verplichte sluiting is echter geen sprake.
 • De geplande fietstocht van Groen, Ecolo, het Nederlandse Groenlinks en het Duitse Die Grünen, van Leuven naar Brussel gaat zondag niet door. Het initiatief was bedoeld om het publiek attent te maken op de inzet van de klimaatconferentie in Parijs, die over tien dagen van start gaat.
 • In Brussel en Merchtem gaan de waken van Hart boven Hard zondag niet door. In de overige steden in Vlaanderen vinden de waken wel plaats.

Winkels en winkelcentra

 • De grote winkelcentra in het Brussels Gewest zijn zaterdag gesloten. Het gaat onder meer om City 2, Westland Shopping, Woluwe Shopping Center, Stockel Square Center en Galerie Toison d'Or. Ook verschillende supermarkten van Carrefour en Delhaize zijn zaterdag in verschillende gemeenten dichtgebleven.
 • In de IKEA-vestigingen in Anderlecht en Zaventem wordt extra veiligheidspersoneel ingezet. De tassen van de klanten worden gecontroleerd.
 • In Schaarbeek blijft de Brabantstraat, een straat met veel winkeltjes, op verzoek van de burgemeester zaterdag en zondag afgesloten.

Overig

 • Er komt versterking van de politionele en militaire aanwezigheid.
 • De Vrije Universiteit Brussel schorst zaterdag alle lessen en evenementen op haar campussen (Etterbeek, Jette en Kaai).
 • Hogeschool Odisee laat weten alle activiteiten op Campus Brussel dit weekend te annuleren. De activiteiten werden in de loop van deze voormiddag stopgezet.
 • De zes Brusselse politiezones houden hun "agenten van politie", de vroegere hulpagenten, binnen. Hulpagenten dragen wel een politie-uniform, maar zijn niet gewapend.

Meest gelezen