Xavier Naidoo toch niet voor Duitsland naar het Songfestival

Xavier Naidoo zal Duitsland dan toch niet vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Dat meldt de Duitse openbare omroep NDR vandaag in een persbericht. Wie dan wel voor Duitsland naar het Songfestival gaat, is nog niet bekend.

Xavier Naidoo is een populaire zanger in Duitsland. Hij is bekend als oprichter van de popgroep Söhne Mannheims en als jurylid in de Duitse versie van "The voice".

De Duitse openbare omroep laat nu weten dat ze de kandidatuur van Naidoo voor het Songfestival intrekt. "Hij is een briljante zanger, die naar mijn mening niet racistisch noch homofoob is", aldus Thomas Schreiber, coördinator voor de Duitse omroep ARD. "We wisten dat zijn nominatie controverse zou uitlokken, maar de negatieve reacties hebben ons toch verbaasd." Op het internet circuleren verschillende petities tegen zijn deelname.

Waarom Naidoo wordt teruggefloten, is niet helemaal duidelijk. Forse homofobe uitspraken uit het verleden lijken aan de oorzaak te liggen. "Het Songfestival is een vrolijk evenement, waar de focus moet liggen op muziek en de verstandhouding tussen Europeanen. De discussie over de figuur van Naidoo zou het imago van het Songfestival kunnen schaden", zo staat in de officiële persmededeling.

Nog geen vervanger

Wie Duitsland dan wel zal vertegenwoordigen op het 61e Eurovisiesongfestival in Stockholm, is nog niet bekend. "We zullen snel de knoop doorhakken over een nieuwe kandidaat."

Vorig jaar moest Duitsland ook in allerijl op zoek naar een nieuwe kandidaat. Winnaar Andreas Kümmert zag na de winst van de nationale Eurosongfinale live op antenne af van zijn deelname. Uiteindelijk werd Ann-Sophie, nummer twee in de nationale voorronde, de Duitse kandidaat.

Meest gelezen