"Aanslag verijdeld door Duitsland-Nederland af te gelasten"

Door de voetbalinterland Duitsland-Nederland af te gelasten is dinsdag een aanslag verijdeld. Dat schrijft althans de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten die de kwaliteitskrant aanhaalt, ging het om een minutieus geplande terreuraanslag. De Duitse openbare omroep ZDF spreekt de berichten uit de krant tegen.

De Franse collega’s van de veiligheidsdiensten hadden volgens de FAZ de Duitsers ingefluisterd dat een terreurgroep plannen had om maar liefst vijf bommen te laten ontploffen in Hannover, waarvan drie in het voetbalstadion waar Die Mannschaft dinsdagavond een vriendschappelijke voetbalinterland zou spelen tegen Oranje. De Fransen zouden ook de identiteit van de leden van de terreurgroep hebben doorgespeeld.

Op basis van deze informatie moeten de Duitse veiligheidsdiensten dinsdagavond beslist hebben om de wedstrijd af te gelasten. Daarop werd het stadion ontruimd en ook een concertzaal in Hannover. Achteraf werden er nergens explosieven gevonden of verdachten aangehouden.

Die avond gonsde het van de geruchten. Zo meldde een lokale krant dat er een ambulance geladen met explosieven bij het stadion was gesignaleerd. Maar zoals zovele geruchten sinds de aanslagen in Parijs bleek hier niets van aan te zijn.

Volgens de openbare omroep ZDF rammelt het verhaal van de FAZ en zijn er niet meteen aanwijzingen voor het bestaan van de terreurcel waar de krant over bericht.