"Deze aanslag op onze levenswijze kan niet blijven duren"

Volgens Bernard Clerfayt (FDF), de burgemeester van Schaarbeek, blijft de terreurdreiging in Brussel ernstig. "Er zijn twee terroristen op het Brussels terrein, die in staat zijn tot zeer gevaarlijke daden." De burgemeester zegt dat het essentieel is dat de dreiging zo snel mogelijk afneemt, om een einde te maken aan deze aanslag op onze vrijheid.

"We moeten anticiperen, voorkomen, surveilleren, en dat heeft nogal dramatische gevolgen voor mensen die zich gewoon willen amuseren", zei Clerfayt aan de RTBF. "Maar zo lang de dreiging er is, moeten we heel oplettend zijn."

De burgemeester zegt dat de twee terroristen die vermoedelijk in de regio Brussel zitten, concrete plannen voor een aanslag kunnen hebben. Een van die terroristen is waarschijnlijk Salah Abdeslam, die mogelijk een bommengordel in zijn bezit heeft.

Clerfayt verduidelijkt dat hij zich voor de informatie over de twee terroristen niet baseerde op informatie van het onderzoek. "Ik heb geen informatie van speurders, ik haalde het gewoon uit de krant."

Drie keer meer manschappen op straat in Schaarbeek

Clerfayt gaf op RTL aan dat zijn gemeente politieversterking heeft gekregen. "Er zijn drie keer meer manschappen op het terrein dan gewoonlijk. (...) De bedoeling is om het gebied te verzadigen, om te voorkomen dat er plaatsen zijn waar de terroristen zich kunnen manifesteren."

"Het terreurgevaar is een heel duidelijke bedreiging van onze manier van leven, onze vrijheid om uit te gaan, te gaan waar we willen en ons te amuseren waar we willen", zei de burgemeester nog. "Deze aanslag op onze levenswijze kan niet blijven duren. Het is essentieel dat we de terroristen zo snel mogelijk vinden en uitschakelen, om een einde te maken aan deze situatie."