"Ik zie mijn broer liever in de gevangenis dan op een kerkhof"

Mohamed Abdeslam wil dat zijn broer Salah, die momenteel voortvluchtig is, zich gaat aangeven bij de politie. "Salah kan antwoorden geven aan ons, zijn familie, maar ook aan de families van de slachtoffers." Al gelooft Mohamed nog steeds in de onschuld van Salah. "Ik denk dat hij op het laatste moment heeft beslist om zich uit de voeten te maken. Er is op dit moment ook nog geen enkel bewijs dat hij iemand heeft gedood."

Naast Salah is ook Mohameds andere broer Brahim bij de verdachten van de aanslagen in Parijs. Brahim blies voor een café in het centrum van Parijs. "Ik heb mijn 2 broers twee à drie dagen voor hun vertrek gezien", getuigde Mohamed in het RTBF-programma Les Décodeurs. "Ik heb toen niets speciaal gemerkt. Er was geen "vaarwel" en geen "tot weerzien"."

Mohamed benadrukt ook dat hij een goede band had met zijn broers. "Ze maakten deel uit van mijn leven en we praatten ook veel zoals broers doen." Dat Brahim een poging had ondernomen om naar Syrië te trekken en dat Salah in de gaten werd gehouden door Staatsveiligheid, wist Mohamed naar eigen zeggen niet.

Of Mohamed begrijpt dat dat voor velen moeilijk te geloven is? "De rechter heeft me laten gaan, dat is omdat er elementen zijn dat ik er niets mee te maken heb. Ik heb ook mijn gsm gegeven, ik heb niks te verbergen."

Dat zijn broers geradicaliseerd waren, heeft Mohamed nooit in de gaten gehad. "Zes maanden geleden merkte ik een verandering op in hun gedrag. Ze gingen gezonder leven, ze gingen bidden, ze gingen naar de moskee en ze dronken geen alcohol meer. Dat wijst niet meteen op radicalisering. "

Mohamed leeft nu vooral in de hoop dat Salah zich op het allerlaatste moment bedacht heeft in Parijs. "Salah is erg intelligent. Ik denk dat hij zich op het laatste moment uit de voeten heeft gemaakt. Hij zag misschien iets wat niet overeenkwam met wat hij in gedachten had. Op dit moment weten we ook nog niet of hij echt iemand heeft vermoord en of hij echt in Parijs was." Of hij nog een boodschap voor zijn broer heeft? "Geef je aan."

Bekijk hier het volledige interview.