"Salah Abdeslam niet in Luik, ook niet in buitenland"

Waar houdt Salah Abdeslam zich schuil? Dat is nog altijd de hamvraag. Er zijn vanochtend zeven nieuwe huiszoekingen verricht in Brussel en Luik. Daarbij zijn vijf personen opgepakt, maar Abdeslam is daar niet bij. Hij zou niet gesignaleerd zijn in het buitenland, noch in Luik, hoewel daarover geruchten de ronde deden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanmiddag gezegd in "Het Journaal".

Bij de antiterreuractie op verschillende plaatsen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn vannacht 19 huiszoekingen uitgevoerd en 16 mensen opgepakt. Ook vanochtend zijn er nog zeven huiszoekingen uitgevoerd in Brussel en Luik en vijf personen aangehouden. Het totaal aantal arrestaties komt daarmee op 21.

Maar diegene waar de politie- en veiligheidsdiensten al een hele week naar op zoek zijn, Salah Abdeslam, was daar niet bij. Gisteren ging het gerucht dat hij in de buurt van Luik was gezien aan het stuur van een zwarte BMW en dat hij tot twee keer toe aan de politiediensten kon ontkomen. Dat blijkt niet te kloppen. Er was weliswaar een incident met een bestuurder van een BMW die tijdens een politiecontrole op de vlucht ging, maar dat voertuig is intussen geïdentificeerd en er is geen enkele band met de antiterreuroperatie.

"Het spoor van Luik is negatief, het leidt niet naar de verdachte waar we allemaal naar zoeken", zei minister Jambon in "Het Journaal" van 13 uur. "Ook het spoor van het buitenland is negatief". Het federale parket zet zijn zoekacties verder in de komende uren en dagen.

Verdachten voor onderzoeksrechter

De 19 huiszoekingen vonden plaats in onder meer Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst. Daarnaast waren er ook drie huiszoekingen in Charleroi. In totaal zijn 16 mensen opgepakt. Hun identiteit wordt niet vrijgegeven. Zij verschijnen maandag voor de onderzoeksrechter die zal beslissen over hun verdere aanhouding.

In Molenbeek was er een incident toen bij een razzia in een snackbar een auto op de politie inreed. Daarbij zijn door de politie twee schoten gelost. De bestuurder van de wagen is later elders in Brussel gearresteerd. Hij was lichtgewond. Het is nog niet duidelijk of hij iets te maken heeft met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Geen explosieven en wapens

Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Belangrijk om te weten is dat een van de verdachten van de aanslagen in Parijs, de voortvluchtige Salah Abdeslam, vanavond niet is opgepakt. "Het onderzoek wordt dus onverdroten voortgezet", beklemtoonde parketwoordvoerder Eric Vandersypt.

In het belang van het onderzoek wordt voorlopig geen verdere informatie vrijgegeven. Het is ook nog niet duidelijk of de actie van gisteravond gevolgen zal hebben voor het niveau van de terreurdreiging in het Brussels Gewest.