"We gaan Brussel niet economisch lamleggen"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in "De zevende dag" op Eén gezegd dat het niet zijn bedoeling is om vanaf morgen "Brussel economisch lam te leggen". Geens heeft er dus een goed oog in dat de metro in het Brussels Gewest niet langer zal stilliggen. Dat is nu wel het geval door het verhoogde terreuralarm met dreigingsniveau op 4.

De hamvraag die op ieders lippen ligt, is of de metro- en premetrostations morgen opnieuw open zullen zijn. Want morgen beginnen de meeste mensen aan een nieuwe werkweek en samen met de aangekondigde winterprik zou dat wel eens chaos op de snelwegen kunnen veroorzaken.

Minister Geens heeft alvast laten doorschemeren dat de metro's opnieuw zullen rijden. "We gaan Brussel niet economisch plat leggen. Ik denk dat de metro morgen opnieuw rijdt, als alles normaal loopt", zegt hij. Geens benadrukt wel dat er tijd nodig is geweest om te schuiven met de capaciteiten van politie en leger. "We willen metrostations bewaken. We maken ons sterk dat we dat in orde krijgen met de capaciteiten die beschikbaar zijn."

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft gezegd dat de metro maandag zou kunnen rijden ondanks dreigingsniveau 4. "Dat is niet uitgesloten", legt Vervoort uit in een gesprek met de RTBF. Hij wil graag dat de Brusselaars hun (sociaal en cultureel) leven kunnen hervatten. Maar Vervoort benadrukt wel dat hij zeker de analyse van het OCAD afwacht.

Vandaag alvast geen metro meer

Vandaag maakt het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, kortweg OCAD, een nieuwe analyse. Het OCAD beslist of het dreigingsniveau op 4 blijft. Daarna komt de Nationale Veiligheidsraad samen en zal beslist worden welke maatregelen er genomen dienen te worden. De Veiligheidsraad komt bij elkaar om 17 uur. Vanavond weten we dus of morgen de metro's in het Brussels Gewest opnieuw zullen rijden.

Vandaag zal er allicht de hele dag geen metro rijden, want de stations zijn officieel dicht zolang dreigingsniveau 4 geldt. Maar om praktische redenen wordt het metro- en premetroverkeer vandaag wellicht niet meer opgestart, stelt An Van Hamme van de MIVB. Op enkele tramlijnen rijden wel vervangbussen.