Al meer dan 4.000 oproepen op speciaal telefoonnummer 1771

Heel wat mensen zaten gisteren blijkbaar met vragen over het verhoogde terreuralarm. De Nationale Veiligheidsraad en het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken hadden een speciaal telefoonnummer - met name 1771- geopend en daar kwamen al meer dan 4.000 oproepen binnen.

"Gisteren werden vooral vragen gesteld met betrekking tot vrijetijdsbesteding in het Brussels Gewest, meer bepaald of evenementen zouden plaatsvinden, of men al dan niet kon winkelen en dergelijke. De vragen vandaag hebben vooral betrekking op morgen. Zal ik kunnen gaan werken? Kunnen mijn kinderen naar school? Zal de metro rijden? Om te kunnen antwoorden op deze vragen is het wachten op de beslissingen die het Coördinatieorgaan voor de analyse van de dreiging (OCAD) later op de dag zal nemen. We ontvingen ook telefoons van ongeruste personen die nood hadden aan een babbel", aldus Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

IPG zet momenteel in Leuven 15 mensen in en in Brussel nog eens 7 om te antwoorden op de telefonische oproepen. Het nummer 1771 is in principe bereikbaar van 8 tot 20 uur, maar die uren worden net als de inzet van het personeel flexibel aangepast aan het aantal oproepen. Zo bleef het nummer gisteravond tot 21 uur operationeel.

"Om te vermijden dat het nummer overbelast raakt, roepen wij wel iedereen op om eerst de berichtgeving via de media en websites van de verschillende nationale en lokale overheden na te gaan, en pas te bellen als men daarna nog praktische vragen heeft. Een lijst van meest gestelde vragen staat ook op de site van het Crisiscentrum. Voor vragen over evenementen bijvoorbeeld verwijzen we vaak door naar de website van de organisatie zelf", aldus Mertens.