Argentinië krijgt een centrumrechtse president

De centrumrechtse Mauricio Macri heeft de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen. De 56-jarige burgemeester van Buenos Aires versloeg zijn tegenkandidaat van de peronistische partij met iets meer dan 51 procent van de stemmen. Na 12 jaar komt er een einde aan het Kirchnertijdperk en moet de peronistische partij plaats ruimen.

Daniel Scioli, die naar voren was geschoven door de regeringspartij van huidig president Cristina Fernandez de Kirchner, had de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nog gewonnen, maar moest gisteren toch de duimen leggen voor zijn rivaal Macri.

Met 98 procent van de stemmen geteld, haalde Macri 51,45 procent van de stemmen binnen. Scioli strandt op 48,55 procent. "Vandaag is een historische dag", sprak Macri zijn aanhangers toe. "Het is de verandering van een tijdperk."

Macri is de voormalige voorzitter van de populaire voetbalclub Boca Juniors en zoon van een prominente Argentijns-Italiaanse zakenman. Hij kwam op voor de politieke coalitie "Cambiemos" (Laten we veranderen). Op dit moment is hij burgemeester van Buenos Aires.

Daniel Scioli heeft zijn nederlaag toegegeven. Hij feliciteerde zijn tegenstander Macri. "De bevolking heeft voor een nieuwe president gekozen: Mauricio Macri", zij hij in een toespraak op televisie.

Barst in linkse continent

Met de overwinning van Macri komt er een einde aan 12 jaar Kirchnertijdperk. Cristina Fernandez de Kirchner was zelf 8 jaar aan de macht, ze volgde in 2007 haar man Néstor Kirchner op, die 4 jaar president was.

Aanvankelijk konden de Kirchners op heel wat sympathie rekenen, vooral Néstor Kirchner, maar ook Cristina Fernandez de Kirchner sprak heel wat mensen aan, voornamelijk die met een lager inkomen. Néstor Kirchners dood - tijdens het presidentschap van zijn vrouw - werd als een grote schok ervaren. Maar de stijl van Cristina Fernandez polariseerde ook de Argentijnse politiek.

Cristina Fernandez de Kirchner kon zich door een bepaling in de grondwet niet kandidaat stellen voor een derde ambtstermijn. Scioli slaagde er echter niet in een vervolg te breien aan het bewind van de peronistische partij.

Argentinië is daarmee het eerste van een aantal grote Zuid-Amerikaanse landen dat sinds lang tijd geen linkse president zal hebben. In Colombia, Chili, Brazilië en Venezuela zijn al jaren tot zelfs decennia linkse presidenten aan de macht, zij het van diverse strekkingen. Alleen Chili had met Sebastian Piñera een kortstondig niet-links bestuur.