Dreigingsniveau Brussel blijft op niveau 4

Het dreigingsniveau in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft op vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist, na de nieuwe analyse van OCAD, het orgaan dat de dreiging tegen ons land bestudeert. Volgens premier Charles Michel (MR) blijft de dreiging in de hoofdstad "ernstig en zeer nabij". De metro en de scholen blijven ook morgen dicht. In de rest van het land blijft niveau 3 van kracht.

In de Veiligheidsraad zitten de premier, de vicepremiers, de ministers van Justitie, Defensie, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken samen met het OCAD, het Crisiscentrum, de inlichtingendiensten, de politie en het federaal parket. Opvallend is dat voor deze vergadering ook de ministers-presidenten van de deelstaten een uitnodiging kregen. Zij hebben immers ook heel wat medewerkers en scholen in het Brussels Gewest.

Bij het binnengaan van de vergadering in de ambtswoning van de premier zei vicepremier Didier Reynders (MR) dat de leden van de raad zouden bekijken hoe ze "opnieuw een normale werkweek op gang zouden kunnen brengen".

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had vanmorgen laten verstaan dat de metro morgen wellicht open zou gaan. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) hoopte zo snel een antwoord te kunnen bieden op de praktische vragen.

"Dreiging mogelijk en waarschijnlijk"

Dat antwoord kwam er uiteindelijk sneller dan verwacht. Tijdens een persconferentie vanavond zei premier Michel dat de dreiging in Brussel nog steeds "ernstig en nabij" is en dat op grond daarvan beslist is om het dreigingsniveau 4 te behouden. Michel vreest dat verschillende individuen, net zoals in Parijs, op verschillende plaatsen in Brussel tegelijk een aanslag zouden kunnen plegen.

"De doelwitten blijven dezelfde", aldus Michel. "Het gaat om commerciële centra, winkelstraten en het openbaar vervoer." Om die reden is ook beslist om de metro en de Brusselse scholen -inclusief hogescholen en universiteiten- ook morgen nog dicht te houden.

De politie en het leger blijven dus op post. Ook grote evenementen die veel volk aantrekken, worden zoveel mogelijk afgelast. Ook het openbaar vervoer zal de nodige aandacht van de veiligheidsdiensten krijgen." Op het treinstation van Brussel-Schuman na zijn alle treinstations morgen wel gewoon open.

Morgen in de loop van de namiddag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen om de situatie te evalueren. Michel prees de veiligheidsdiensten en bedankte de bevolking voor haar koelbloedigheid en begrip. "Alles wordt gedaan om de situatie zo snel mogelijk weer normaal te krijgen."

Bedrijven nemen maatregelen

Het is was al de tweede bijeenkomst van de Veiligheidsraad dit weekend. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd beslist om het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest op te trekken naar het hoogste niveau.

Als gevolg daarvan werd het metroverkeer in Brussel gisteren en vandaag opgeschort. Ook enkele tramlijnen waarvan het traject deels ondergronds loopt, werden niet bediend. De beslissing zette een resem van andere maatregelen in gang, waardoor het sociaal-culturele leven in de hoofdstad dit weekend op een laag pitje stond. Heel wat winkels en horecazaken in het centrum van Brussel en in andere drukbezochte wijken sloten op aanraden van de gemeente (vroeger) de deuren.

De vraag die iedereen zich stelde, was of het dreigingsniveau op vier zou blijven. Morgen is de toestand op het terrein immers helemaal anders. De bedrijven hernemen het werk en op een normale dag betekent dat dat honderdduizenden pendelaars naar de hoofdstad komen. Heel wat bedrijven hebben intussen al laten weten dat hun medewerkers morgen van thuis uit kunnen werken. De vraag is intussen hoe lang de huidige situatie economisch werkbaar is.