Elektriciteitsvoorziening de Krim vanuit Oekraïne onderbroken

Op het schiereiland de Krim is in de nacht van zaterdag op zondag de stroomvoorziening uitgevallen. Volgens het Russische persbureau Tass zijn in de regio Cherson, op het Oekraïense vasteland, meerdere masten op de hoogspanningslijn richting de Krim opgeblazen.
AP2014

Vrijdag hadden al de eerste aanslagen op hoogspanningsleidingen plaatsgevonden. Als gevolg daarvan moesten toen twee van de vier elektriciteitslijnen naar de Krim werden afgesloten. Zaterdag werden dan nogmaals twee masten opgeblazen door "ongeïdentificeerde daders", zo schrijft Tass.

Die actie veroorzaakt sinds 0.20 uur (lokale tijd) een black-out in alle bewoonde gebieden op het schiereiland. Als gevolg van de stroomonderbreking is de noodtoestand uitgeroepen op de Krim. Alle ziekenhuizen zijn wel kunnen overschakelen op een noodgenerator.

De Krim is een gewezen Oekraïens gebied dat sinds maart 2014 de facto onder Russische controle valt, onder meer als gevolg van een erg omstreden referendum.