Ga op ontdekking op deze Dag van de Wetenschap

Tientallen laboratoria van onderwijsinstellingen, onderzoeksafdelingen van technologiebedrijven, musea en sterrenwachten openen vandaag de deuren op de Dag van de Wetenschap, een jaarlijks initiatief van de Vlaamse overheid. Dit jaar vraagt de Vlaamse regering speciale aandacht voor de positieve en toegepaste wetenschappen en de technische opleidingen. Een greep uit het aanbod.

In Centrum Zuid in de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren kunnen jongeren vanaf 11 jaar samen met hun (groot)ouders terecht voor een workshop om een RoboRobo-robot te programmeren.

De universiteit van Antwerpen pakt tussen 11 en 17 uur uit met het mobiele lab van professor Samson in het Elzenveld waarmee luchtvervuiling aan de hand van klimopblaadjes wordt onderzocht.

Tussen 10 en 17 uur zijn het Marien Station Oostende en het onderzoeksschip Simon Stevin uitzonderlijk de hele dag vrij toegankelijk voor het publiek. Ook staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) zal aanwezig zijn.

In Het Pand in Gent verdiepen onderzoekers zich in vuilniszakken. Wat treffen wij allemaal aan in onze vuilniszak en wat vertelt dit over onze leefgewoontes? En wat als we deze oefening zouden doen met afval uit de Prehistorie, Romeinse tijd of Middeleeuwen? De workshops tussen 10 en 17 uur zijn geschikt voor jonge archeologen-in-spe van 8 jaar tot 14 jaar.

In de Brabanthal in Leuven zijn er de Vlaamse Ruimtevaartdagen met concrete toepassingen van ruimtevaart in ons dagelijks leven en met satellieten, ruimtesondes, ruimteveren en experimenten van het Europese Ruimtevaartagentschap.

In het Brussels Gewest gaan de geplande activiteiten vanwege het verhoogde dreigingsniveau niet door.

Het volledige overzicht van de activiteiten vandaag vind je op deze website.

STEM-charter

De Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de Vlaamse minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) ondertekenen samen met onderwijsassociaties, sectorfederaties en sociale partners het STEM-charter om 10 uur in Het Pand in Gent. Het charter wil bij meer jonge mensen interesse wekken voor wetenschappen, techniek, ingenieurswetenschappen en wiskunde - (het Engelse acroniem STEM staat voor sciences, technology, engineering en mathematics, nvdr.).