Grootscheepse politieacties in Brussel beëindigd

Na een urenlange politieactie in het centrum van Brussel is de rust er rond 23 uur vanavond teruggekeerd. Ook in Molenbeek, Schaarbeek, Luik en Dampremy bij Charleroi waren er in de loop van de avond grote interventies. Meer nieuws daarover is er voorlopig niet. Het federaal parket geeft om 00.30 uur een persconferentie.

Enkele Britse journalisten meldden vanavond rond 19 uur als eersten een grotere politieaanwezigheid en een ongewone zenuwachtigheid in de buurt van hun hotel nabij de Brouckère. Hotelgasten kregen het dringende advies om het hotel niet te verlaten en enkele gewapende militairen vatten post voor de deuren van het hotel en in de lobby. De draaideur van het hotel werd met een trolley gebarricadeerd.

Nog andere getuigen maakten gewag van een grote politieontplooiing in de buurt van de Grote Markt. Bij de Brusselse lokale politie viel echter te horen dat er niets aan de hand was.

Dat er wel degelijk iets loos was, bleek rond 20 uur toen in de buurt van de Brusselse Zuidstraat een veiligheidszone werd ingesteld. De Zuid- en de Verversstraat en de Kolenmarkt werden met hekken en politielinten afgesloten voor het verkeer en voorbijgangers. De nabijgelegen Lombardstraat werd net voorbij het Sint-Jansplein afgesloten met een harmonicabus van de MIVB.

Het leek op een stilte voor de storm. Op de sociale media had de geruchtenstroom op dat ogenblik al een hoge vlucht genomen, in die mate dat de politie zelf rond 21 uur nadrukkelijk verzocht om niet langer over de actie te berichten, "voor de algemene veiligheid".

Premier Charles Michel (MR) verklaarde bij de Franstalige omroep RTBF dat het om "een buitengewoon ernstige situatie" ging. Ook hij herhaalde de oproep van de politie aan zowel burgers als media om geen informatie over politiebewegingen op sociale media te posten.

Ook interventies in Schaarbeek en Molenbeek

Tegelijk met de actie in Brussel werd ook een huiszoeking gehouden in Molenbeek en Schaarbeek. Inwoners van Laken en Molenbeek  vertelden dat er een lange tijd een politiehelikopter in de lucht hing. Ook daar werden enkele wijken afgesloten en werden militairen ingezet.

Meer informatie over de acties van vanavond en de resultaten ervan is er voorlopig niet. Het federaal parket geeft om 00.30 uur een persconferentie.