Grote stroomuitval op de Krim na "opgeblazen" masten

Afgelopen nacht is de elektriciteit massaal uitgevallen op het schiereiland de Krim, dat vorig jaar door Rusland werd geannexeerd. Zo'n twee miljoen mensen zouden er zonder stroom zitten. De noodtoestand is afgekondigd. Hoogspanningsmasten in Oekraïne, die de Krim voorzien van elektriciteit, zijn volgens het Russische persagentschap TASS opgeblazen.

Het zou gaan om vier hoogspanningsmasten. Foto's van de kapotte masten met Oekraïense vlaggen circuleren op sociale media. De Krim was vroeger Oekraïens grondgebied, maar Rusland annexeerde het schiereiland vorig jaar na een omstreden referendum. Toch ligt de energievoorziening nog altijd bij Oekraïne, dat nog altijd overhoop ligt met Rusland.

Of de masten echt zijn gesaboteerd en wie daarachter zit, is nog onduidelijk. Vrijdag waren al twee masten "opgeblazen". Enkele steden als Simferopol en Yalta zijn voorlopig gedepanneerd en ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren. Hulpdiensten staan paraat in geval van nood.