Man die Abaaoud onderdak bood, blijft in voorhechtenis

De man die Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, onderdak gaf in Saint-Denis, blijft nog zeker 24 uur in voorhechtenis. Dat heeft het parket van Parijs aangekondigd.

De man leverde het appartement in het centrum van Saint-Denis, waar woensdag de politieoperatie van de elite-eenheid Raid plaatsvond. Hij werd daarbij opgepakt en zit sindsdien in voorhechtenis. Bij de operatie kwam Abaaoud om het leven.

Na vier dagen kan de voorhechtenis enkel worden verlengd door een magistraat bij het risico van een nakende terreurdaad, of vanwege internationale samenwerking. Gisteren zijn zeven van de acht mensen die na de aanval in Saint-Denis waren opgepakt, opnieuw vrijgelaten, met uitzondering van de man die Abaaoud onderdak bood.

Net voor hij werd opgepakt, verklaarde die man dat hij twee mensen "die uit België kwamen" en "enkel water en een plaats om te bidden wilden" had ondergebracht. Hij was in 2008 veroordeeld tot acht jaar cel voor "dodelijke slagen" en mocht de cel verlaten in 2013.