Obama zwicht niet voor IS en verlangt andere strategie van Poetin

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op een Aziatische top in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur nogmaals herhaald dat de VS "niet zal zwichten" voor Islamitische Staat. Obama zal niet dulden dat terroristische aanvallen op burgers, zoals in Parijs, het nieuwe normaal worden. Hij roept ook zijn Russische collega Vladimir Poetin op om een front te vormen tegen IS.

Obama sprak duidelijke taal in Kuala Lumpur. "IS verslaan is niet zomaar een realistische doelstelling, we gaan het gewoon doen", klonk het strijdvaardig. "IS is gewoon een bende moordenaars met goede sociale media. Het meest krachtige wapen dat we hebben, is te tonen dat we niet bang zijn." Zo heeft Obama volgens Franse media alvast toegezegd om eind deze maand de klimaattop in Parijs bij te wonen.

Obama vraagt ook aan Poetin om aandacht te schenken aan IS. "Hij moet achter de mensen aangaan die Russische burgers vermoorden", zegt de president. Daarmee doelt Obama op de 224 mensen die omkwamen bij de crash van een Russisch vliegtuig in de Sinaï-woestijn in Egypte eind oktober. Een groep gelieerd aan IS eiste toen de aanslag op.

Obama wil ook dat Poetin van strategie verandert en zijn steun aan de Syrische president Assad opzegt. "Het zal niet helpen hem aan de macht te houden", klinkt het. Volgende week dinsdag ontmoet Obama alvast de Franse president François Hollande in het Witte Huis. Donderdag reist Hollande naar Rusland voor een gesprek met Poetin.