Weyts wil extra investeren in automatische nummerplaatherkenning

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil extra investeren in automatische nummerplaatherkenning (ANPR) langs Vlaamse snelwegen. De slimme camera's kunnen worden ingezet voor trajectcontrole, maar ook voor het bestrijden van criminaliteit en terrorisme. "ANPR-camera's verhogen de veiligheid op de weg en naast de weg. Ik nodig de federale regering uit om samen te zorgen voor meer veiligheid."
Kurt Desplenter

Een ANPR-camera (Automatic NumberPlate Recognition) verzamelt data van elk passerend voertuig, zoals de nummerplaat, de nationaliteit van de wagen en het tijdstip. Die gegevens kunnen worden gekruist met data uit (politie)databanken. De ANPR-camera's worden gebruikt om wegen veiliger te maken met trajectcontrole, maar de data kunnen ook worden ingezet om verdachte voertuigen op te sporen. Dankzij deze slimme camera's kunnen terroristen en andere criminelen zowel achteraf als op het moment zelf bestreden worden, zegt de minister.

Eerder deze week stelde premier Charles Michel (MR) voor om extra ANPR-infrastructuur te installeren. Weyts wil extra investeren om het ANPR-systeem versneld uit te rollen over alle Vlaamse snelwegen en wil werk maken van een gebiedsdekkend systeem.

"Trajectcontrole werkt. Het is een heel rechtvaardig systeem: alleen chauffeurs die over een heel traject te snel rijden, krijgen een boete", zegt Weyts.

Vlaamse kas

Vlaanderen staat in voor de installatie en het onderhoud van de ANPR-systemen, maar wat de autosnelwegen betreft, gaan de opbrengsten van trajectcontrole vreemd genoeg naar de federale kas.

Weyts roept de federale regering op om de Vlaamse inspanningen te ondersteunen. Dat kan door de opbrengsten van de nieuwe ANPR-systemen door te storten naar Vlaanderen.

"Meer ANPR-camera's zijn een win-win: een voelbare verbetering voor het Vlaams verkeersveiligheidsbeleid én een onmisbaar instrument voor het federale veiligheidsbeleid", zegt Weyts. "Met de opbrengst van de huidige trajectcontroles kunnen de ANPR-systemen zich versneld vermenigvuldigen over heel Vlaanderen. Daar worden we allemaal beter van".

Weyts maakte het voorstel alvast over aan federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Meest gelezen